Äärioikeisto marssi Helsingissä poliisin tiukassa valvonnassa

Äärijärjestöt osoittivat itsenäisyyspäivänä Helsingissä mieltään kahdella eri marssilla poliisin tarkassa valvonnassa. Lisäksi Helsingissä marssi suurempi, natseja vastustanut mielenosoitus.
Poliisi oli iltaan mennessä ottanut kiinni kymmenkunta ihmistä mielenosoituksista ja niiden ympäriltä. Pääosin mielenosoitukset sujuivat melko rauhallisesti ilman suurempia välikohtauksia. Mellakkavarusteilla varautunut poliisi oli kaikissa mielenosoituksissa vahvasti läsnä, ja osalla poliiseista oli paineilma-aseita.
Helsingin poliisin viestintäjohtajan Juha Hakolan mukaan kiinniotetuista yksi oli nainen, muut miehiä. Yksi kiinni otetuista häiriköi Hakaniemestä lähtenyttä natseja vastustavaa kulkuetta ja kaksi Narinkkatorilla ollutta uusnatsien kulkuetta. Ainakin toinen Narinkkatorilla kiinni otetuista miehistä osallistui uusnatsien mielenosoitukseen.
Yksi kiinni otettu haastoi riitaa sivullisen kanssa ja heitti tätä oluttölkillä, ja yhdeltä löytyi Töölössä kaasusumutin. Loput heittelivät kananmunilla Töölöntorilta lähtenyttä äärijärjestöjen 612-mielenosoituskulkuetta tai häiritsivät sitä muuten.
Hakola ei täsmennä, kuuluvatko kiinni otetut uusnatseihin vai niitä vastustaviin ryhmiin.
Pari tuhatta vastamielenosoittajaa

Iltapäivällä marssivat sekä uusnatsit että heitä vastustaneet mielenosoittajat. Uusnatsien marssilla oli vajaat 500 osallistujaa, kun taas vastamielenosoittajia oli pari tuhatta.
Uusnatsit marssivat Narinkkatorilta Kisahallille, kun taas samaan aikaan liikkeellä olleet vastamielenosoittajat Hakaniemestä Töölön Taivallahden puistoon.
Uusnatsien mielenilmauksessa oli mukana muun muassa hiljattain kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä ja Soldiers of Odin -järjestön väkeä. Lisäksi muutama marssija kantoi saksalaisen NPD-natsipuolueen nuorisojärjestön Junge Nationaldemokratenin lippuja.
Uusnatsien kulkueessa huudettiin muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.), sisäministeri Paula Risikon (kok.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimeä ja haukuttiin heitä maanpettureiksi. Kulkueen päätteeksi pidetyissä puheissa siteerattiin muun muassa Adolf Hitleriä.
Yhden puheista piti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ruotsalainen johtaja Simon Lindberg.

Ruotsalaisnatsit jäivät rannalle

Osa uusnatseista jatkoi oman kulkueensa päätyttyä äärijärjestöjen 612-kulkueeseen, joka lähti Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle alkuillasta. Kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan toista tuhatta ihmistä.
Vaikka järjestäjien mukaan poliittisten tunnusten käyttäminen marssilla on kielletty, Pohjoismainen vastarintaliike osallistuu kulkueeseen tunnustensa kanssa. Sekä uusnatsien marssille että 612-kulkueeseen osallistui Asema-aukion kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä tuomittu Jesse Torniainen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
Hakolan mukaan poliisilla ei ollut tietoa, että paikalle olisi saapunut ennalta huhuttuja venäläisiä uusnatseja. Osa ruotsalaisistakin natseista joutui jäämään kotiin, kun Viking Line kieltäytyi tiistaina Tukholmassa ottamasta laivamatkalle mukaan uusnatsien joukkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viking Line jätti uusnatsit rannalle Ruotsissa – pyrkivät osallistumaan marssille Suomessa

Uusimmat

Kotimaa

Tänään kannattaa nauttia lämmöstä, sillä ensi viikolla viilenee koko maassa

Työmarkkinajärjestöt eivät syty Erton ehdotukselle lakisääteisestä etätyöoikeudesta  –  etätöistä on järjestöjen mukaan hyvä sopia paikallisella tasolla

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi vuonna 1958 syntyneen naisen vangittavaksi Someron tulipalosta

Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – tutkinnassa tarkastellaan kolmen veneen liikkeitä

Suomessa todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, Pohjois-Savossa ei uusia tartuntoja

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen

Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt

Otkes ei aloita varsinaista tutkintaa Imatran lentoturmasta – onnettomuuden syynä ilmeisimmin moottorivika

Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono – oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä hakeville koituu ongelmia

Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.