Äiti kertoo toimineensa ahdistuksen vallassa

Viiden vauvansa murhasta syytetty äiti saapui maanantaina Oulun käräjäoikeuden istuntosaliin kokomustiin pukeutuneena. 35-vuotias nainen peitti kasvonsa kuvaajilta. Käsittelyn aikana hän esiintyi hillitysti, mutta tunteet nousivat välillä itkuna pintaan.

Äiti piti käräjäoikeudessa edelleen kiinni siitä, että vauvat syntyivät kuolleina. Hän kiisti tehneensä vauvoille tahallisesti mitään. Äidin mukaan vauvat eivät itkeneet tai liikkuneet. Synnytysten jälkeen hän siirsi vauvat erilaisiin suljettuihin astioihin ja säilytti niitä muun muassa parvekkeella ja kellarissa.

Äiti kertoi olleensa ahdistunut ja toimineensa paniikissa. Synnytysten jälkeen hän pyrki ulkoisesti elämään normaalia elämää käymällä töissä.

- Minulla oli töissä maski päällä. Olin kuitenkin henkisesti rikki ja väsynyt, äiti sanoi oikeudessa.

Syyttäjä Sari Kemppaisen mukaan kaikki vauvat syntyivät elävinä. Hänen mukaansa äiti jätti vauvat ilman hoitoa ja lämpöä. Osa vauvoista oli elossa kolme ja yksi jopa neljä vuorokautta synnytyksen jälkeen. Syyttäjä perustaa näkemyksensä muun muassa vauvojen oikeushammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Niistä on luvassa tarkempia tietoja tiistaina, kun käräjillä kuullaan oikeushammaslääkäriä.

Nainen synnytti kaksi poikaa ja kolme tyttöä vuosina 2005-2013.

Kun ensimmäinen viidestä vauvasta syntyi vuonna 2005, äiti kertoi olleensa talousvaikeuksissa. Hänen mukaansa lapsen isä oli lainannut hänelle rahaa. Mies kiristi häntä ja oli väkivaltainen. Naisen mukaan mies "sai taottua" hänen päähänsä, ettei lääkäriin tai neuvolaan pidä mennä.

Naisen mukaan tästä raskaudesta sai alkunsa tapahtumaketju, jossa hän päätyi synnyttämään muutkin vauvat yksin ja piilottamaan ne. Hän ei uskaltanut mennä neuvolaan, koska pelkäsi, että aiemmat raskaudet paljastuisivat.

Äiti kertoi, että synnytykset olivat nopeita. Osa vauvoista syntyi kylpyammeeseen. Äiti siivosi synnytyksen jäljet, jotta kukaan ei huomaisi synnytyksiä. Hän koki, ettei kukaan voisi auttaa häntä. Siksi hän ei soittanut apua.

Nainen sanoi kantavansa suurta surua läpi koko elämänsä. Hän luki oikeudessa kirjeen, jonka oli kirjoittanut esitutkinnan aikana lähiomaisilleen. Kirjeessä hän pahoitteli läheisilleen aiheuttamaansa tuskaa.

Naisen aviomies ei halunnut tulla kuulluksi oikeudenkäynnissä. Hän sanoi eronneensa naisesta. Miehellä ei ollut rangaistus- eikä korvausvaateita.

Syyttäjän mukaan mies on kolmen viimeksi syntyneen vauvan isä. Kahden lapsen isä on tuntematon.

Poliisin kuulusteluissa mies on kertonut tienneensä vain vuoden 2010 raskaudesta. Syyttäjän mukaan nainen oli valehdellut miehelle saaneensa keskenmenon ja käyneensä sairaalassa.

Äiti kertoi oikeudessa, että tämä raskaus oli onnellinen. Kun se hänen mukaansa päättyi edellisten raskauksien tavoin vauvan kuolemaan, hän tunsi pettäneensä aviomiehensä.

Kahden viimeisen raskauden aikana pariskunnan avioliitto oli suurissa vaikeuksissa.

Syyttäjä vaatii naiselle elinkautista viidestä murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Nainen katsoo syyllistyneensä korkeintaan kuolemantuottamukseen tai törkeään kuolemantuottamukseen.

Vauvojen ruumiit löytyivät kesäkuussa oululaisen kerrostalon kellarikomerosta. Pakkaukset löytyivät, kun talon asukkaat alkoivat ihmetellä kellarista tulevaa hajua.

Suurta mediahuomiota saanutta juttua puidaan vielä kolme päivää. Puolustus pyytää oikeuskäsittelyn päätteeksi, että naiselle tehdään mielentilatutkimus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.