Äitiyslaki etenee: lakivaliokunta päätti asiasta selvin äänin

Lakiehdotus äitiyslaista etenee. Lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.) kertoo Twitterissä, että äitiyslaista tehdään puoltava mietintö. Valiokunta päätti asiasta äänin 14–3.

Äitiyslaki muuttaisi naisparien ja heidän lastensa asemaa siten, että pariskunnan ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi.

Naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla.

Kansalaisaloitteen äitiyslaista allekirjoitti yli 55 000 ihmistä. Aloitetta käsiteltiin eduskunnassa noin vuosi sitten pitkässä ja tunteikkaassa keskustelussa. Lakiehdotusta ovat vastustaneet erityisesti perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Eduskunnan käsiteltäväksi on päätynyt kaikkiaan parikymmentä kansalaisaloitetta, sillä ne ovat keränneet vähintään vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Tällaisia aloitteita ovat muun muassa laki tasa-arvoisesta avioliitosta, eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta, kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettaminen, aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa, nollasopimusten kieltävä lakialoite ja laki Malmin lentokentästä.