Äkilliset umpilisäketulehdukset ovat vähentyneet Suomessa

Äkillisen umpilisäkkeen tulehduksen esiintyvyys on laskenut Suomessa vuosina 1987–2007, osoittaa Imre Ilveksen väitöstutkimus. Esiintyvyys laski tutkittuna aikana 32 prosenttia, ja lasku oli suurinta alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, vaikuttaako antibioottien käyttö avohoidossa umpilisäkkeen tulehduksen esiintyvyyteen. Yllättäen antibioottien käyttö ei tutkimusaikana lisääntynyt eikä niiden käyttö näyttänyt selittävän esiintyvyyden vähenemistä.

Lisäksi tutkimuksessa kävi ilmi, että kylminä kuukausina tulehduksia oli vähemmän, ja ettei lääkärin tutkimuksella tai laboratoriotesteillä voida luotettavasti erottaa umpilisäkkeen tulehdusta potevia muista vatsakipupotilaista.

Äkillinen umpilisäketulehdus on yksi yleisimmistä diagnooseista vatsakipuisella potilaalla. Taudin esiintyvyys vaihtelee eri maissa, ja kehitysmaissa esiintyvyys saattaa olla kymmeniä kertoja matalampi kuin länsimaissa. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä.

Imre Ilveksen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 27. tammikuuta Mikkelin ammattikorkeakoulun tiloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.