Älä heitä joulukuusta hukkaan - Sopii kalojen kutualustaksi

Juuri kun suomalaiset suunnittelevat joulukuusen riisumista ja kantamista jätteisiin, Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö heittää oivan idean kuusen jatkokäytöstä.

– Joulukuusen voi kierrättää hyötykäyttöön kalojen hyväksi. Veteen upotetut joulukuuset toimivat erinomaisina kutualustoina, kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju sanoo.

Kaupunkien ja suurten taajamien rantavedet ovat usein raivattuja, ruopattuja ja rakennettuja.

– Tällaisissa ympäristöissä on pulaa ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen kutupaikoista. Turoiksi kutsutut kutualustat toimivat myös suojapaikkoina vastakuoriutuneille kalanpoikasille. Ne myös keräävät pieniä vesieliöitä tarjoten näin ravintoa kalojen kasvuun.

Vaasassa upotetaan loppiaisena tammikuuta joulukuusia jään alle ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen kutualustoiksi.

Kuusen upottaminen vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Niitä ei myöskään tulee upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

Suomen aluevesissä lepää yli tuhat hylkyä, joiden ympäristöriskiä selvitetään – puhki ruostuvat alukset saattavat levittää öljyä ja elohopeaa Itämereen

Yksi kuoli nokkakolarissa Oulun Kiimingissä

Antti Rinne esittelee tänään Euroopan parlamentissa Suomen tavoitteita puheenjohtajakaudelle

Suomalaiset päivittävät innokkaasti osaamistaan työelämässä – suurin osa myös valmis kouluttautumaan uudestaan, jos he jäisivät työttömiksi

Sata vuotta sitten vahvistui, ettei Suomesta tulisi kuningaskuntaa

Puheenjohtajien kohtaamisessa kinattiin eniten vappusatasesta ja aktiivimallista mutta ensimmäiset aplodit menivät Jussi Halla-ahon varoitukselle

Ursula von der Leyen nousee EU-komission johtoon – äänestys oli äärimmäisen tiukka

Oppositio arvostelee hallituksen kaavailemia eläkekorotuksia – kokoomuksen Häkkänen pitää vappusatasta absurdina

Valtaosa suomalaismepeistä aikoo äänestää von der Leyenin puolesta – saksalainen saa arvokkaan tuen liberaaleilta, mutta sosialistit pähkäilevät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.