Älä laita väärää lääkettä helteeseen tai jääkaappiin – Edes valmistaja ei aina tiedä, miten väärässä lämpötilassa käy

Useimmat lääkkeet on tarkoitettu säilytettäviksi huoneenlämmössä.

– Se tarkoittaa, että lämpötilan tulisi olla 15–25 astetta, sanoo Itä-Suomen yliopiston apteekin proviisori Susanna Ketonen.

Helteillä asunnoissa saattaa olla kuuma, mikä voi myös vaikuttaa lääkkeisiin.

– Esimerkiksi voide saattaa härskiintyä, sen voi havaita omin silmin. Lääkeaineen tehon menettäminen taas on kemiallinen muutos, jota ei voi ulkoisesti nähdä.

Ei yleispätevää ohjetta

Ketonen muistuttaa, että paras paikka säilyttää lääkkeet on sellainen, missä lämpötila ja kosteus eivät vaihtele.

– Hyvä olisi pimeä kaappi, jonne ei ole lapsilla pääsyä. Keittiö ja kylpyhuone eivät tiloina ole hyviä säilytykseen, koska lämpötila ja kosteus voivat vaihdella.

Yleispätevää ohjetta siitä, kuinka pitkä lämpöaltistus tai kuinka korkea lämpötila pilaa lääkkeen Ketonen ei osaa sanoa.

– Hyvä yleissääntö kuitenkin on, ettei lyhyt altistus ole useimmilla lääkkeillä vaarallinen.

Jotkut lääkkeet vaativat jääkaappisäilytyksen. Kuljetusmatkalle apteekista kotiin Ketonen suosittelee kylmälaukkua, jotta lääke ei matkalla pääse lämpenemään.

– Pitää myös olla varovainen, ettei lääke ole kosketuksessa kylmäkalleen. Esimerkiksi yleisesti käytetyt insuliinit eivät kestä jäätymistä.

Ketosen mukaan jotkut saattavat ajatella, että huoneenlämmössä säilytettävä lääke olisi helteillä paras pistää jääkaappiin, koska siellä on viileämpää.

– Huoneenlämmössä säilytettävää lääkettä ei missään nimessä saa laittaa jääkaappiin! Lääkeaine ei välttämättä kestä kylmää ja jääkaapissa on myös usein kosteutta.

Älä jätä lääkkeitä autoon

Mikäli asiakas on huolestunut lääkkeistään, kannattaa olla yhteydessä apteekkiin. Sieltä voidaan tarvittaessa ottaa myös lääkkeen valmistajaan yhteyttä.

– Heillä voi olla tarkempaa tietoa, mitä lääkkeelle käy, jos se on väärässä lämpötilassa. Aina valmistajillakaan ei ole tietoa.

Autoon lääkkeitä ei kannata jättää, koska helteillä autossa on kuuma ja talvella taas pakkasta.

Pilaantuneet, kuten myös vanhentuneet lääkkeet tulisi viedä apteekkiin hävitettäväksi.

– Lääkkeitä tuodaan ajoittain. Asiakas esimerkiksi kertoo unohtaneensa lääkkeet helteellä autoon tai jääkaappisäilytettävän lääkkeen huoneenlämpöön. Hän tuo sen hävitettäväksi ja ostaa uutta tilalle.

Helteillä tärkeintä on muistaa, ettei jätä lääkkeitä suoraan auringonvaloon.

– Tämä on poikkeuksellisen pitkä hellejakso Suomessa. Useimmat lääkkeet kyllä säilyvät kotona, kunhan ne ovat kaapissa ja mahdollisuuksien mukaan vielä talon viileimmässä huoneessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelukeskuksessa vanhusten oloa helpotetaan jäätelöllä ja vilvoittelualtaalla

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.