10-vuotiaat pojat tekevät naapurien lumityöt ilmaiseksi

Kun 90-vuotias Maire Koponen saapui kauppareissulta kotiin, häntä odotti pihassa yllätys. Kolme naapurin poikaa kolasivat täydellä tohinalla lumikinoksia hänen pihaltaan.

– Ihmeissäni kysyin, että mitä he oikein puuhaavat. Pojat sanoivat vain, että tehdään lumityöt sinun puolestasi, Kuopion Niiralassa asuva Koponen kuvailee.

Rouvan mieleen tuli tietysti kysymys, paljonko nuorukaiset perivät työstä maksua.

– Ei mitään. Näin joulun alla haluamme auttaa ilmaiseksi, totesi idean saanut 10-vuotias Jaakko Niemi.

 

Kolmikko on viime viikkoina putsannut lumia Kehäkadun talojen pihoilta.

– Haluamme tuoda naapureille hyvää joulumieltä. Ja eihän kaupunki nyt joka kolkkaan ehdi lumitöihin, tuumaa Henrik Pasanen.

Koponen liikuttui poikien eleestä. Hän on asunut talossaan yli 60 vuotta, eikä kukaan ole aiemmin tarjoutunut tekemään hänen lumitöitään.

– Tällä on minulle suuri merkitys, kun olen itse aika heikossa kunnossa. Mahottoman hienoa, että naapurissa asuu tuollaisia esimerkillisiä herrasmiehiä. Heillä on sydän paikallaan.

 

Lumitöiden tekeminen on osa 11 lähekkäin asuvan kaveruksen monitoimifirman Vektorixin toimintaa. Niemi, Pasanen ja Lauri Uusaro ovat keskittyneet lumitöihin, mutta keväällä on tarkoitus tuottaa isommalla porukalla näytelmiä.

– Joulun jälkeen meillä on periaatteena, että jos joku nyt välttämättä haluaa tukea rahallisesti toimintaamme, emme vastustele, Pasanen virnistää.

Kehäkadulla asuva Pauli Kallio oli niin ilahtunut poikien tehtyä hänen pihansa lumityöt, että hän halusi antaa hyväntekijöille vastalahjan.

– Pojat saavat käyttää autotalliteatteriani näytelmiensä harjoitteluun ja esittämiseen, Kallio lupaa.

 

Kaikki yrityksen jäsenet käsikirjoittavat näytelmiä. Lavastajana toimivaa Pasasta lukuun ottamatta jokainen myös pääsee estradille esittelemään näyttelijäntaitojaan. Nyt harjoittelun alla on sirkusesitys.

– Se saa ensi-iltansa maaliskuussa, Niemi paljastaa.

Kesällä pojat aikovat esittää näytelmiään Kallion autotalliteatterin lisäksi ulkona Kehäkadulla.

– Haluamme tuoda vähän piristystä kotikadullemme. Ja aiotaan me markkinoida esityksiä muillekin kuin naapureille, Niemi lisää.

 

Kotiväelle pojat eivät ole tempauksestaan juuri hiiskuneet.

– Ai ihan ilmaiseksi ovat kolanneet, hämmästyy Niemen äiti Tuula Jauhiainen.

– Hienoa, etteivät pojat ole vaatineet auttamisesta rahaa. Luulin, että he ovat olleet liikkeellä puhtaasti bisnesmielessä, Jauhiainen naurahtaa.

Vanhempiensa talon vahtina ollut Aatu Vajanto häkeltyi, kun pojat tulivat oven taakse tiedustelemaan, saavatko he hoitaa lumityöt.

– Eipä olisi tullut itselle nuorempana mieleen. Vaikuttaa siltä, että suomalaisilla on joulumieli ja auttamishalu kohdillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.