15-vuotias poika sairastui äkisti ja kuoli – oikeus hylkäsi syytteet äitiä ja isäpuolta vastaan

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt äidin ja isäpuolen syytteet tapauksessa, jossa 15-vuotias poika sairastui äkisti ja kuoli.

Kuolinsyynä oli influenssaviruksen aiheuttama harvinainen aivosairaus. Syytteen mukaan äiti ja isäpuoli eivät vieneet poikaa lääkäriin, vaikka tämän tila heikentyi. Heitä syytettiin heitteillepanosta ja kuolemantuottamuksesta.

Jutussa kuullun todistelun perusteella oikeus päätyi hylkäämän kaikki syytteet. Oikeuden mukaan todistelu ei osoittanut, että äiti ja isäpuoli olisivat laiminlyöneet velvollisuutensa seurata pojan vointia ja hankkia tälle ajoissa hoitoa.

Kyse oli tapahtumista Jyväskylässä vuoden 2016 alkupuolella. Oikeuden mukaan jutussa oli riidatonta, että poika tuli perjantaina koulusta kotiin ja kertoi olevansa kipeä. Viikonlopun aikana hän valitti huonoa oloa, söi huonosti ja oksensi. Kuumetta hänellä oli 38,5 astetta.

Varhain maanantaiaamuna äiti löysi pojan kuolleena.

 

Lääkäri: Selviäminen ei olisi ollut varmaa hoidossakaan

 

Käräjäoikeuden mukaan pojan oireet olivat sellaisia, että äidillä ja isäpuolella ei ollut syytä pitää niitä tavallisia flunssan oireita vakavampina. Myöskään 38,5 asteen ruumiinlämpöä ei oikeuden mukaan voida pitää erityisen korkeana kuumeena.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyillä oli ollut kontakti poikaan koko viikonlopun ajan eivätkä he olleet jättäneet tätä huomiotta tai tämän tilaa seuraamatta.

– (Pojan) oireet eivät lyhytkestoisuutensa ja laatunsa perusteella olleet sellaisia, että vastaajien olisi pitänyt toimittaa hänet lääkäriin tutkittavaksi, oikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että A-virusinfluenssassa kuolleisuutta on kaikissa ikäryhmissä ja myös hoitoon pääsystä riippumatta. Myöskään oikeudessa kuultu oikeuslääketieteen erikoislääkäri ei osannut sanoa, olisiko poika voinut selvitä, jos hänet olisi viety sairaalahoitoon. Lääkärin mukaan pojasta tehdyt löydökset olivat vakavia ja hänelle kehittynyt aivosairaus oli harvinainen influenssan seuraus.

 

Äiti aikoi viedä pojan lääkäriin kuolinpäivänä

 

Syyttäjän mukaan pojan liikkuminen oli lopulta ollut niin vaikeaa, että tämä joutui liikkumaan konttaamalla. Oikeuden mukaan tästä ei kuitenkaan löytynyt näyttöä.

Äiti kertoi nähneensä pojan viimeistä kertaa elossa noin puolenyön aikaan sunnuntai-iltana, kun poika oli tullut yläkerran huoneestaan alakertaan juomaan. Tuolloin äiti kertoi pojan lähteneen kohti yläkertaa kävellen. Äiti löysi pojan kuolleena portaista aamuviiden aikaan.

Isäpuolen mukaan poika oli valittanut sunnuntai-iltana huimausta, mutta oli sen jälkeen kävellyt omin jaloin. Äidin ja isäpuolen mukaan pojalla ei myöskään ollut esimerkiksi vaikeuksia tuottaa puhetta.

Viikonlopun aikana myös pojan kaksivuotias pikkuveli oli tullut kipeäksi, ja hänelle oli noussut huomattavan korkea kuume. Äiti kertoi, että tarkoituksena oli mennä molempien poikien kanssa lääkäriin maanantaina.