1,7 miljoonaa rokotetta roskiin

Suomelle on jäänyt käsiin noin 1,7 sikainfluenssarokotetta, joille ei ole enää käyttöä. Hankinta-arvoltaan erä on noin 12 miljoonaa euroa.

Ne hävitetään aikaisintaan ensi vuoden lopulla toimittamalla lääkkeet Ekokemin käsittelylaitokselle. Siihen saakka rokotteita säilytetään kaiken varalta.

Vanhaksi jäävien rokotteiden lisäksi niitä on mennyt myös jo roskiin avatuista paketeista vähintään satojatuhansia kappaleita.

Rokotteita on myös paikallisten sairaala-apteekkien jääkaapeissa. Niitä ei enää palauteta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle THL:lle, vaan apteekit saavat hävittää ne käyttöajan umpeuduttua.

Kaikkiaan sikainfluenssarokotteita hankittiin Suomeen 5,3 miljoonaa annosta, ja rokotuksen otti yli 2,5 miljoonaa suomalaista.

- Sikainfluenssarokotteita ei oikein tarvita Suomessa enää edes matkailijoita varten, erikoistutkija Tuija Leino THL:stä pohtii.

- Tällä hetkellä ei ole sellaista maailmankolkkaa, jossa sikainfluenssa olisi ainoa hallitseva influenssavirus, vaan uusi kausi-influenssarokotekin on tehty kolmesta influenssaviruskannasta.

Suomessakin on aloitettu jo kausi-influenssarokotukset, jotka antavat suojaa sikainfluenssan lisäksi kahta muuta virusta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.