18- ja 19-vuotiaat kuntavaaliehdokkaat kertovat, miten nuoret saadaan politiikkaan

Opiskelu toisella paikkakunnalla, aikaa vievä harrastus, kiinnostuksen puute, perheen perustaminen, sitoutumispelko ja politiikan huono maine pitävät nuoret poissa kuntavaalien ehdokaslistoilta, kertovat pohjoissavolaiset puolueaktiivit.

Vastaukset käyvät ilmi Savon Sanomien kyselystä, joka lähetettiin Ylä-Savon, Kuopion, Pieksämäen ja Varkauden kunnallisjärjestöille.

– Nuoret ajattelevat, että poliittinen päättäjä on vain oman edun tavoittelija ja lähes rikollinen, toteaa keskustan puolueaktiivi.

– Ihmiset eivät halua sitoutua. Ollaan projekti-ihmisiä, kertoo kristillisten jäsen.

Puolueiden kunnallisjärjestöissä oltaisiin tyytyväisiä, jos kukin niistä saisi vaaleihin mukaan edes pari alle 30-vuotiasta ehdokasta. Tällä hetkellä tilanne näyttää valtaosalla puolueista hankalalta.

Ehdokasasettelu huhtikuun vaaleja varten on vielä kesken. Takaraja on 28. helmikuuta.

Paikallispolitiikkaan tutustuminen osaksi opetusta

Kevään kuntavaaleissa keskustan ehdokkaana olevan Heli Tikkasen (18) mukaan nuorten ehdokkaiden saamisen pitäisi kuulua enemmän oppilaitosten vastuulle.

Kiuruvedellä asuvan Tikkasen mukaan Kiuruveden lukio on järjestänyt vierailuja kunnanvaltuuston kokoukseen osana puhekurssia. Enemmänkin voitaisiin hänen mielestään tehdä.

– Politiikka tuntuu nuorista kaukaiselta, ja kaiken nähdään tapahtuvan täällä suljettujen ovien takana, sanoo Kiuruveden valtuustosalissa istuva Tikkanen.

Hänen mukaansa opetuksessa pitäisi paneutua enemmän siihen, mitä oman kunnan kuntapolitiikassa tapahtuu.

– Olisi hyvä, jos nuoret saisivat kosketuksen omaan kuntaan. Nyt vaikuttamista käsitellään yleisellä tasolla, Tikkanen sanoo.

Kysy suoraan

Iisalmessa ehdolla oleva Senni Martikainen (19) kannustaa puolueita lähestymään nuoria henkilökohtaisesti.

Esimerkiksi kiuruvetinen Tikkanen päätti asettua ehdolle vasta, kun tuttu opettaja kysyi häntä mukaan vaaleihin.

– Ehdokkuutta alkaa miettiä, kun joku tulee ja kysyy, olisitko kiinnostunut politiikasta, sanoo Tikkanen.

Vihreisiin kuuluva Martikainen on huolissaan nuorten ehdokkaiden määrästä. Hän ei tunne yhtään oman ikäistään nuorta, joka olisi asettunut Iisalmessa ehdolle.

Iisalmelainen Martikainen heittää pallon myös nuorille.

– Ehdolle kannattaa lähteä, jos mielessä on yksikin asia, jonka omassa kotikunnassaan haluaa muuttaa, sanoo Martikainen.

Hänen mielestään on tärkeää viestittää vaikuttamisesta kiinnostuneille, ettei ehdolle asettuminen vaadi korkeakoulutusta tai suurta vaalibudjettia.

Martikainen aikoo kampanjoida pääasiassa sosiaalisessa mediassa. Siellä nuoret tavoittaa paremmin kuin torilla.

– Tarvittaessa nostan kampanjaa varten opintolainaa, toteaa Martikainen.

Oletko naimisissa oleva, perheellinen, keski-ikäinen mies? - tervemenoa kuntapolitiikkaan