1800-luvun kivitaloa puretaan jo Kuopion keskustassa

Kuopion keskustassa on ryhdytty purkamaan kaupungin mahdollisesti vanhinta asuinkäytössä ollutta kivitaloa. Tilalle suunnitellaan 44 asunnon kerrostaloa.

Vuorikatu 14:ssa sijaitseva purettava rakennus on ehdottomasti Kuopion vanhimpia asuttuja kivitaloja. Se on valmistunut viimeistään 1850-luvun alussa. Tarkka vuosi ei ole tiedossa, sillä tuon ajan arkistotiedot ovat puutteellisia.

Alkuperäisestä Vuorikatu 14:n tiilirakenteisesta talosta on ollut jäljellä noin sata neliötä. Pihan puoleinen osa on aikoinaan purettu pois. Rakennus on ollut alun perin ilmeisesti leipomo.

Tontilta puretaan kaikkiaan kolme rakennusta. Vuorikadun ja Minnan Canthin kadun risteykseen rakennetaan osin kuusikerroksinen asuinkerrostalo.

Kaupunki muutti korttelin kaavaa vuonna 2014. Kaavaselostuksen mukaan rakennuksen ei katsottu olevan kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti tai kaupunkikuvallisesti niin arvokas että se tulisi ainakin arvokkaimmilta osiltaan säilyttää.

Vuorikatu 14:n harvinaisuutta on lisännyt sen sijainti pääkadun varrella. Talo pullottaa hieman kadun puolella, sillä kadut ovat leventyneet aikojen saatossa. Kuopiossa on edelleen joitakin puutaloja, joiden päädyssä on pieni kivirakenteinen osa pihan puolella. Usein ne ovat olleet sepän pajoja.

Asuinkäyttöön kivitaloja alettiin tehdä yleisemmin vasta 1920-luvulla.

Kaavaa muutettiin Asunto Oy Kuopion Vuorikatu 14:n hakemuksesta. Tarjouskilpailun tontista voitti Pohjola Rakennus Oy.

Aluejohtaja Risto Pennanen kertoi Savon Sanomien haastattelussa helmikuussa, että purettavaa rakennusta on muutettu hyvin paljon alkuperäisestä, minkä vuoksi sillä ei ole enää suojeluarvoa.

Asuntona se ei täyttänyt nykyajan asumisen kriteereitä.

– Pitäisi tehdä iso remontti. Siitä tulisi käytännössä uusi talo vanhojen kuorien sisälle.

Pienen talon sovittamista uuden kokonaisuuden nurkkaukseen yhtiö piti vaikeana.

Tontilta puretaan kaikkiaan kolme rakennusta. Vuorikadun ja Minnan Canthin kadun risteykseen rakennetaan osin kuusikerroksinen asuinkerrostalo. Kuva: Marko Happo
 

Museo halusi suojella ikivanhan kivitalon Kuopiossa, mutta tilalle tulossa kerrostalo