19-vuotias isä hermostui vauvan itkuun, tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä

Yläsavolainen mies tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä.

Pahoinpitely tapahtui joulukuussa 2013. Tekohetkellä 19-vuotias mies oli saanut 11 kuukauden ikäisen lapsensa luokseen viikonlopputapaamiseen.

Miehen kertoman mukaan lapsi ei ollut lopettanut itkemistä ja siitä hermostuneena mies oli ravistellut lasta. Sen jälkeen lapsi oli alkanut kouristella, ja mies soitti ambulanssin.

Lapsi leikattiin kallonsisäisen verenvuodon takia KYSissä. Oikeudessa todistajina kuultujen lääkäreiden mukaan vammat olivat hengenvaarallisia. Lapsen toisen silmän näkökyky on yhä merkittävästi heikentynyt.

Mies myönsi oikeudessa pahoinpitelyn, mutta ei pitänyt tekoa törkeänä. Hän kertoi, että oli kuitenkin lukenut aiemmin lapsen ravistelun vaarallisuudesta. Käräjäoikeus katsoi, että tuomitun on täytynyt käsittää, että ravistelusta voi seurata vaikea vamma.

Oikeus piti tekoa törkeänä pahoinpitelynä, sillä teko kohdistui puolustuskyvyttömään lapseen. Myös näkökyvyn heikentyminen on törkeän pahoinpitelyn tarkoittama vaikea ruumiin vamma. Oikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että lapsi olisi ollut hengenvaarallisessa tilassa. Myöskään tekotapaa eli ravistelua oikeus ei pitänyt pahoinpitelyrikoksena erityisen raakana tai julmana.

Käräjäoikeus määräsi rangaistuksen ehdollisena tekijän alhaisen iän ja puhtaan rikosrekisterin takia. Vankeusrangaistuksen lisäksi tuomitun on maksettava 80 päiväsakkoa, yhteensä 480 euroa.

Mies määrättiin maksamaan lapselleen kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 7 000 euroa, kärsimyksestä 3 000 euroa ja pysyvästä haitasta 16 000 euroa.

Syyttäjä vaati alunperin isälle vähintään kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.