20 vuotta Suomessa asunut mies karkotetaan vakavien rikosten takia

Suomi karkottaa Suomessa 20 vuotta asuneen kuopiolaisen miehen Turkkiin vakavien rikosten takia.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi nelikymppisen miehen viime vuonna kahdesta raiskauksesta 2,5 vuodeksi vankeuteen. Raiskausten uhri oli terveydentilansa vuoksi puolustuskyvytön.

Mies on tuomittu aiemmin myös lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä, hätävarjelun liioitteluna tehdystä pahoinpitelystä ja kolmesta pahoinpitelystä vuosien 2009–2016 aikana.

Kuopiolaismies on Turkin kansalainen, mutta hän asui Kuopiossa pitkään, hänellä oli vakituinen asunto, työpaikka, vaimo ja lapsia Suomessa. Kun mies kuitenkin toistuvasti syyllistyi rikoksiin, Maahanmuuttovirasto päätti viimeisimmän seksuaalirikostuomion jälkeen karkottaa miehen kotimaahansa Turkkiin.

Mies määrättiin myös kolmen vuoden maahantulokieltoon Schengen-alueelle.

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi miehen valituksen karkotuspäätöksestä, joka on nyt lainvoimainen ja täytäntöönpanokelpoinen.

Haki vastikää turvapaikkaa

Mies alkoi suorittaa vankeustuomiotaan jo Kuopion vankilassa, mutta hän vankilassa ollessaan haki vielä Suomesta turvapaikkaa. Mies oli kuitenkin oikeusprosessin aikana itse matkustellut Suomen lisäksi Turkissa, joten viranomaiset katsoivat turvapaikkahakemuksen olevan ilmeisen perusteeton.

Kun kaikki ratkaisut tulivat lainvoimaisiksi, Itä-Suomen poliisi aloitti karkottamisen panon täytäntöön ja pyysi miestä luovuttamaan passinsa. Hän ei kuitenkaan suostunut antamaan passiaan ja kertoi myöhemmin, ettei edes tiedä, missä se on.

Poliisin mukaan mies oli kuitenkin käyttänyt passiaan viime vuosina Turkissa käydessään.

Poliisi otti säilöön

Kun mies vapautui Kuopion vankilasta viime viikolla, poliisi otti hänet säilöön karkottamista varten.

Poliisi olisi siirtänyt hänet Kuopion poliisiaseman putkasta Joutsenon tai Metsälän säilöönottoyksikköön, mutta molemmat niistä ovat aivan täynnä. Säilöönottoyksikkö laittoi miehen jonotuspaikalle eikä pysty auttamaan asiassa enempää.

Poliisi on pitänyt miestä edelleen putkassa Itä-Suomen hovioikeuden antamalla luvalla ja mies karkotetaan lähipäivinä Turkkiin.

Hovioikeuden mukaan poliisi voi pitää miestä säilössä, sillä hänen on aihetta olettaa muuten piileskelevän, pakenevan tai muuten vaikeuttavan maasta poistamistaan.

Oikeuden mukaan asian vaikeuttamisesta kertovat, että mies oli itse ilmoittanut, ettei hän suostu poistumaan maasta, ja lisäksi hän oli temppuillut passinsa kanssa.

Mies itse on toistuvasti vaatinut päästämistään vapaaksi.

Hänen rikoksensa on käsitelty jo käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Hänen karkottamispäätöksensä on käsitelty hallinto-oikeudessa, ja Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen. Lisäksi säilöönotosta tehty valitus on käsitelty jo käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Maasta poistaminen rikosten takia

Suomesta voidaan karkottaa henkilö, jolle ei myönnetä jatko-oleskelulupaa tai jos ulkomaan kansalainen syyllistyy Suomessa rikoksiin. Karkottamisen panee täytäntöön poliisi tai rajavartiolaiso eli henkilö poistetaan saatettuna esimerkiksi lentokoneelle tai laivaan tai kotimaahan asti. Karkottamispäätöksen yhteydessä voidaan määrä maahantulokielto Schengen-alueelle. Se voidaan määrätä esimerkiksi, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Asiaa voidaan arvioida esimerkiksi rikosrekisterin perusteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.