21 kaupungin sote-kannanotossa torjutaan maakuntahallinto – "Jos elefanttia ei pystytä kerralla syömään, se on syötävä pala kerrallaan"

Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat kokoontuvat tänään Helsinkiin muotoilemaan kantaansa soteuudistuksen eteenpäinviemiseksi. Uutissuomalaisen saamassa kokouksen tiedoteluonnoksessa kaupungit torjuvat maakuntapohjaisen sotepalveluiden järjestämismallin.

Tiedotteen mukaan "sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää on tarpeen kehittää seuraavalla hallituskaudella hallitusti, vaiheittain sekä kuntien ja kaupunkien erot huomioon ottaen. Uudistamista tulee tehdä asukkaiden ja asiakkaiden tarpeet edellä ja palveluja sekä palvelukokonaisuuksia on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti. Edellä mainitut tavoitteet toteutuvat parhaiten, mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisvastuu säilyy kunnilla tai kuntayhtymillä."

Tiedoteluonnoksessa tarkennetaan vielä, että palvelujen parantaminen edellyttää keskittymistä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen ilman laajamittaista ja muita toimialoja koskevaa hallinnon uudelleenjärjestämistä.

Tiedotteen muotoilut noudattavat aiemmin 12. maaliskuuta julkaistua kuuden suurimman kaupungin kannanottoa sotepalveluiden järjestämiseen.

Kuntapohjanen tarkoittaa myös kuntayhtymää

Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Eskelinen (sd.) teroittaa, ettei tiedotepohjassa näkyvässä ajattelussa ole kyse vain kokoomuksen ja suurten kaupunkien jutusta.

– Kuntapohjainen tarkoittaa myös kuntayhtymää, Eskelinen korostaa.

Samaa korostaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

– Kuntayhtymämallia pitää tukea lainsäädännöllä, sille pitää luoda toimivat käytännöt päätöksentekoon ja omistajaohjaukseen ja rahoitusmallilla on tasattava kuntien välisiä eroja.

Myös Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) korostaa, että valtakunnalliselle soteuudistukselle on yhä tarve.

– Jos elefanttia ei pystytä kerralla syömään, se on syötävä pala kerrallaan, eli eteenpäin on mentävä realistisella mallilla, hän sanoo.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto näkee myös kuntapohjaisen mallin yhtenä hyvänä vaihtoehtona.

– Se edellyttää sitä, että omistajaohjausta kehitetään ja rahoitusta mietitään.

Koiviston mielestä ei ole välttämättä järkevää rakentaa yhtä sote-mallia koko maahan.

– Nyt kannattaisi käydä läpi perusteellinen valmistelutyö, jossa myös kunnat ovat vahvasti mukana. Maakuntahallintoa ei ole tarpeen rakentaa, se on liian iso pala.

Kaikki eivät hylkäisi maakuntahallintoa

Aivan kaikille maakuntamallin hylkääminen ei käy. Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) ihmettele tiedoteluonnoksen muotoiluja.

– Se ei ensinnäkään vastaa keskustan linjaa eikä se myöskään vastaa sitä, mitä Kuopion kaupunginhallituksessa ja Pohjois-Savon maakuntatasolla asiasta on puhuttu. Aivan selkeästi olemme linjanneet, että tässä vaiheessa Kuopion kaupunki eikä myöskään maakuntahallitus ja -valtuusto ota liikkeitä mihinkään suuntaa. Se on maan tulevan hallituksen tehtävä määritellä suuntaviivat, miten sotea lähdetään kehittämään, sanoo Kivelä, joka toimii myös keskustan puoluevaltuuston puheenjohtajana.

Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen näkee tiedoteluonnoksessa myös hyvää.

– Mutta onko se kuuden suurimman (kaupungin) vai laajempi näkökanta, niin siitä pitää vielä hieman keskustella.

Myös Timonen muistuttaa, että kuuden suurimman kaupungin malli ei sovi kaikkialle muualle.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät ongelmat ovat kärjistyneempiä muualla kuin kuudessa suurimmassa kaupungissa. On paljon asukaspohjaltaan hyvin pieniä kuntia, jotka eivät nykymallilla selviä edes kymmentä vuotta.

Timosen mukaan keskeistä on pitää kirkkaana mielessä uudistuksen tavoitteet: taata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille kansalaisille.

Uusimmat

Kotimaa

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Suomalaisten Turkin-matkailu elpyi, vaikka levottomuudet maassa jatkuvat – "Ihmisten muisti on aika lyhyt"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.