21 kaupungin sote-kannanotossa torjutaan maakuntahallinto – "Jos elefanttia ei pystytä kerralla syömään, se on syötävä pala kerrallaan"

Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat kokoontuvat tänään Helsinkiin muotoilemaan kantaansa soteuudistuksen eteenpäinviemiseksi. Uutissuomalaisen saamassa kokouksen tiedoteluonnoksessa kaupungit torjuvat maakuntapohjaisen sotepalveluiden järjestämismallin.

Tiedotteen mukaan "sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää on tarpeen kehittää seuraavalla hallituskaudella hallitusti, vaiheittain sekä kuntien ja kaupunkien erot huomioon ottaen. Uudistamista tulee tehdä asukkaiden ja asiakkaiden tarpeet edellä ja palveluja sekä palvelukokonaisuuksia on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti. Edellä mainitut tavoitteet toteutuvat parhaiten, mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisvastuu säilyy kunnilla tai kuntayhtymillä."

Tiedoteluonnoksessa tarkennetaan vielä, että palvelujen parantaminen edellyttää keskittymistä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen ilman laajamittaista ja muita toimialoja koskevaa hallinnon uudelleenjärjestämistä.

Tiedotteen muotoilut noudattavat aiemmin 12. maaliskuuta julkaistua kuuden suurimman kaupungin kannanottoa sotepalveluiden järjestämiseen.

Kuntapohjanen tarkoittaa myös kuntayhtymää

Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Eskelinen (sd.) teroittaa, ettei tiedotepohjassa näkyvässä ajattelussa ole kyse vain kokoomuksen ja suurten kaupunkien jutusta.

– Kuntapohjainen tarkoittaa myös kuntayhtymää, Eskelinen korostaa.

Samaa korostaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

– Kuntayhtymämallia pitää tukea lainsäädännöllä, sille pitää luoda toimivat käytännöt päätöksentekoon ja omistajaohjaukseen ja rahoitusmallilla on tasattava kuntien välisiä eroja.

Myös Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) korostaa, että valtakunnalliselle soteuudistukselle on yhä tarve.

– Jos elefanttia ei pystytä kerralla syömään, se on syötävä pala kerrallaan, eli eteenpäin on mentävä realistisella mallilla, hän sanoo.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto näkee myös kuntapohjaisen mallin yhtenä hyvänä vaihtoehtona.

– Se edellyttää sitä, että omistajaohjausta kehitetään ja rahoitusta mietitään.

Koiviston mielestä ei ole välttämättä järkevää rakentaa yhtä sote-mallia koko maahan.

– Nyt kannattaisi käydä läpi perusteellinen valmistelutyö, jossa myös kunnat ovat vahvasti mukana. Maakuntahallintoa ei ole tarpeen rakentaa, se on liian iso pala.

Kaikki eivät hylkäisi maakuntahallintoa

Aivan kaikille maakuntamallin hylkääminen ei käy. Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) ihmettele tiedoteluonnoksen muotoiluja.

– Se ei ensinnäkään vastaa keskustan linjaa eikä se myöskään vastaa sitä, mitä Kuopion kaupunginhallituksessa ja Pohjois-Savon maakuntatasolla asiasta on puhuttu. Aivan selkeästi olemme linjanneet, että tässä vaiheessa Kuopion kaupunki eikä myöskään maakuntahallitus ja -valtuusto ota liikkeitä mihinkään suuntaa. Se on maan tulevan hallituksen tehtävä määritellä suuntaviivat, miten sotea lähdetään kehittämään, sanoo Kivelä, joka toimii myös keskustan puoluevaltuuston puheenjohtajana.

Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen näkee tiedoteluonnoksessa myös hyvää.

– Mutta onko se kuuden suurimman (kaupungin) vai laajempi näkökanta, niin siitä pitää vielä hieman keskustella.

Myös Timonen muistuttaa, että kuuden suurimman kaupungin malli ei sovi kaikkialle muualle.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät ongelmat ovat kärjistyneempiä muualla kuin kuudessa suurimmassa kaupungissa. On paljon asukaspohjaltaan hyvin pieniä kuntia, jotka eivät nykymallilla selviä edes kymmentä vuotta.

Timosen mukaan keskeistä on pitää kirkkaana mielessä uudistuksen tavoitteet: taata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille kansalaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

17 kohdetta, joita Savon kansanedustajat vaativat valtion vuoden 2020 budjettiin – Mukana muun muassa Kuopio–Leppävirta-väli

Kehno ajokeli lauantaina ja ensi tiistaina pohjoisessa

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri: En halua nähdä perussuomalaisia rakentamassa seuraavaa hallitusta

Juncker ei usko budjettisopuun Suomen puheenjohtajakaudella – EU:n laajentumiseen joudutaan palaamaan myöhemmin

Poleenin iso katto vihdoin remonttiin

Isot kysymykset yhä auki Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tes-neuvotteluissa – työntekijäpuoli vihjaa jo työtaisteluista

Oletko nähnyt tätä naista? Kadonneen auto löytyi erikoisesta paikasta

Kansanedustaja Ari Koponen hakee Brother Christmas -tuomioonsa valituslupaa suoraan korkeimmasta oikeudesta

Poliisille öinen ilmoitus: Karjapuskurilla varustettu maastoauto pökki tahallaan pikkuautoa

Kuntayhtymä Essote vähentää 110 henkilötyövuotta – satoja lomautetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.