28 kunnan kannanotto: "Emme tunnista kriisiä koulutuksessa" - mukana Kuopio ja Pieksämäki

Suomen Kuntaliiton sivistystoimen toimialajohtajien verkoston jäsenet ovat ottaneet viime kokouksessaan kantaa julkisuudessa esitettyihin huolenilmauksiin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilasta.  Kannanoton otsikko on "Emme tunnista kriisiä koulutuksessa." Savolaiskunnista kannanotossa ovat mukana Kuopio, Pieksämäki, Savonlinna ja Mikkeli.

Kannanoton mukaan julkisuudessa nousee toistuvasti esille, kuinka suomalainen perusopetus on pilattu. Laskusuuntaa on nähtävissä kansainvälisissä oppimisseurannoissa.

Kannanoton mukaan kunnissa käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma ei ole laskeneiden tulosten takana, sillä sitä ei oltu otettu edes käyttöön mittausajankohtana. Sen sijaan kunnissa on suunnitelmallisesti lähdetty uudistamaan opetuksen käytäntöjä ja oppimisympäristöjä vastaamaan tulevaisuudessa tarvittavaan osaamisen haasteeseen.

- Perheiden ja lasten ongelmien moninaistumisesta tulee kantaa huolta. Heikoimmin pärjäävistä tulee pitää huolta. Varhainen puuttuminen on sekä inhimillisesti että taloudellisesti paras ratkaisu tähän pulmaan tarttumiseen. Siksi valtion tulee kiinnittää huomiota perusrahoituksen riittävyyteen ja kehittämisrahoituksen pitkäjänteiseen kehittämiseen.

Lisäksi kannanotossa otetaan kantaa siihen, että hallitus ajaa varhaiskasvatuksen maksuttomuutta. Toimialajohtajien mukaan varhaiskasvatuksen maksuttomuuden etu tosiasiallisesti kohdistuisi niille perheille, joilla on varaa maksaa varhaiskasvatuksesta.

Sivistystoimen toimialajohtajat toteavat kannanotossaan, että kunnissa tehdään hyvää työtä varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämisessä.

- Tämän toiminnan edellytykset on turvattava pitkäjänteisillä ja vastuullisilla koulutuspoliittisilla päätöksillä.

Mukana kannanotossa on 28 kuntaa. Ne ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Pori, Kokkola, Lohja, Joensuu, Savonlinna, Vaasa, Pieksämäki, Kouvola, Rovaniemi, Lempäälä, Porvoo, Suomussalmi, Uusikaupunki, Hämeenlinna, Kajaani, Salo, Mikkeli, Lappeenranta ja Seinäjoki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.