30 lämpöasteen rajaa hätyytellään paikoin jälleen keskiviikkona

Tiistaina koettiin uusi lämpöhuippu, kun mittarit näyttivät Etelä-Suomessa paikoin jopa 29,6 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos. Kyseiset lukemat mitattiin Kemiönsaaren, Helsinki-Vantaan lentokentän ja Kouvolan Utin lentokentän asemilla. Edellinen lämpöhuippu oli Turussa ja Heinolassa maanantaina mitattu 29,1 astetta.

Kuopiossa mitattiin 26,5 astetta ja Vesanolla 26,8.

Yli 20 asteen lämpölukemia mitattiin tiistaina aina Keski-Lappia myöten. Ainoastaan Pohjois-Lapissa jäätiin paikoin alle 15 asteen.

– Keskiviikko jatkuu samantapaisena. Hyvin lämmin sää jatkuu ja maan eteläosissa hätyytellään edelleen 30 asteen lukemia, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoo.

Saarikallen mukaan toukokuun osalta ei ole vielä rikottu ennätyksiä, mutta niitä hätyytellään.

– Esimerkiksi toukokuussa 2014 mentiin vähän yli 30 asteen. Poikkeuksellisesta (lämpötilasta) voidaan varmaan puhua tähän aikaan vuodesta, asemakohtaisia ennätyksiä on varmaankin syntynyt.

Kuurosateiden riski lisääntyy loppuviikkoa kohti ja lämpötila kääntyy laskuun. Kuuroja voi tulla paikoin jo keskiviikkona ja myös ukkonen voi jyrähtää.

– Esimerkiksi perjantai ja lauantai ovat selkeästi viileämpiä päiviä. Koko maa jää varmaan hellerajan alle. Alle 20 asteeseen jäädään laajalti, ainoastaan idässä ja etelässä mitataan yli 20 asteen lukemia.

– Kuurosateita on liikkeellä myös perjantaina, jolloin ne painottuvat lämpimimmille alueille.

 

Kittilässä harkitaan evakuointitarvetta

 

Tulvatilanne Tornionjoella ja Oulasjoella jatkuu, kertoi Suomen ympäristökeskus tiistaina. Tornionjoella varaudutaan tilanteen pahenemiseen, koska vedenpinta nousee edelleen noin 15 senttiä vuorokaudessa. Nousu on kuitenkin hidastunut, eikä tulvapenkereen ylittymistä pidetä enää todennäköisenä.

Kittilässä Ounasjoen tulvatilanne on edelleen kriittinen ja kunnassa harkitaan evakuointitarvetta. Loppuviikoksi luvatut sateet uhkaavat nostaa vedenpintaa.

Muun muassa Lapin ja Haaparannan pelastuslaitokset sekä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat varautuneet tulviin.