Katso kuvasarja! Tästä moni koiranomistaja vain haaveilee

Koirasi on kuuliainen. Se ei lähde omille teilleen, kun sen päästää vapaaksi, eikä se muutenkaan riehu ja rellestä – jos sinä päätät niin.

Moni koiranomistaja saattaa vain tavoitella tätä haavekuvaa, mutta kuopiolaiselle Marianne Nissiselle se on arkipäivää. Hän on pitänyt yhtä australianpaimenkoira Pipsan kanssa neljän vuoden ajan – siitä asti kun Pipsa syntyi. "Natsina olo" kahden ensimmäisen vuoden ajan kannatti: kaksikon yhteistyö toimii niin hyvin, että toimistotyötä tekevä Marianne ottaa koiransa myös töihin mukaan.

Pipsa on iloinen ja aktiivinen koira, joka tarvitsee paljon virikkeitä. Niinpä kaksikko onkin mukana sekä palveluskoira- että toko- eli tottelevaisuustoiminnassa.

 

Jännitys kuriin

Lauantaina parivaljakko osallistuu koirien tottelevaisuuden Suomen mestaruuskisojen joukkuekilpailuun Kuopiossa. Joukkueeseen kuuluu myös kolme muuta koirakkoa.

–Meillä on palveluskoiratausta, mutta päädyimme mukaan tokoon, jotta saisin kisajännitykseni kuriin. Nyt minulla on omat rutiinit ja keskityn niihin, Marianne Nissinen toteaa.

Palveluskoirakilpailujen jäljestämiskokeessa, jossa koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä, Marianne ja Pipsa mittelevät nykyään voittajaluokassa. Tokossa he osallistuvat avoimeen luokkaan, joka edeltää voittajaluokkaa.

Jos tokon haluaa harrastuksekseen, on koiranomistajan oltava pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen.

–On myös hyvä, jos ohjaajalla on päässä ideaalikuvat siitä, miten liikkeiden haluaa menevän.

 

Palkkasana ennakoi namia

Kaikkein olennaisinta on kuitenkin omistajan ja koiran välinen suhde. Tokossa voi Nissisen mielestä pärjätä rotuun katsomatta, mutta jos koira on ahne ja sillä on saalisviettiä, niin tottelevaisuuden opettelu on helpompaa.

Koiraa saa ohjata kisatilanteessa vain äänellään, herkut ja lelut eivät siis ole sallittuja.

–Palkitsen Pipsaa suullisesti kehässä, mutta olen opettanut sille myös palkkasanan 'jes'.

Siitä uskollinen toveri tietää, että luvassa on namia.

Nissistä itseään palkitsevat onnistumisen tunteet, ja metsässä liikkuminen koiran kanssa rauhoittaa mieltä. Pipsalle palveluskoiratehtävät ja toko tarjoavat puolestaan aivotyöskentelyä, jota vilkas koira vaatii.

–Australianpaimenkoiria ei saa pelkällä lenkillä väsytettyä. Ja niinhän sitä sanotaan: väsynyt koira on onnellinen koira.

 

Maailmanmestaritkin mukana

Tokon SM-kisoihin osallistuu myös lajin maailmanmestaruuden toukokuussa vienyt koirakko Christa Enqvist ja Tending Able Tiger. Suomi oli myös joukkuekisassa maailman paras, joten SM-kisoja voi pitää korkeatasoisina.

Tottelevaisuuskokeiden tapahtumapaikkana on Puijon hiihtostadion. Jokaiselle liikkeelle on oma kehänsä ja oma tuomarinsa.

–Joillekin koirille vauhtia tai keskittymistä ja tarkkuutta vaativat liikkeet ovat muita liikkeitä hankalampia, mutta yleisesti ottaen noutoliikkeitä ja kauko-ohjausta pidetään haastavimpina, järjestelytoimikunnan koordinaattori Katja Rautiainen Kuopion palvelus- ja seurakoiraharrastajista kertoo.

Yleisöllä on vapaa pääsy kilpailuihin, mutta parkkitilaa hiihtostadionilla on rajoitetusti.

 

TOKOn SM-kisat Kuopiossa 9.–10.6.

– SM-kisojen avajaiset ovat Puijon hiihtostadionilla lauantaina kello 8.30. Niiden jälkeen kisaavat joukkueet. Henkilökohtaisen mestaruuden karsinta järjestetään joukkuekilpailun yhteydessä.

– Yksilökisan finaali käydään sunnuntaiaamuna kello 9.15 alkaen.

– Joukkuekilpailussa 3–5 koirakon joukkueet osallistuvat joko alokas-, avoimeen tai voittajaluokkaan.

– Kisoihin on ilmoittautunut ennakkoon 69 joukkuetta. Yhteensä koirakkoja on 370.

– Avoimessa luokassa, johon Marianne Nissinen ja Pipsa osallistuvat, on kahdeksan eri osiota: vapaana seuraaminen, liikkeestä maahanmeno, luoksetulo, liikkeestä seisominen, nouto (puukapula), kauko-ohjaus, hyppy ja paikallaolo.

– Pistemäärä nolla tarkoittaa, että liike on hylätty. Tuomari voi antaa liikkeestä enintään kymmenen pistettä, ja lisäksi eri liikkeillä on erilaiset pistekertoimet.

– Tuomari arvioi myös koirakon kokonaisvaikutelman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tottelevaisen koiran elämää

Uusimmat

Kotimaa

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus ”ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi – "valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa"

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Keskusta haluaa syntyvyyden laskusta "säästyneet" lapsilisät korotuksina nykyisiin lisiin – eduskunnan ajankohtaiskeskusteluun lapsimyönteisestä politiikasta saatiin kytkettyä myös koulun joulujuhlat ja Postin palkat

EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.