600 euron laskut yllättivät - kampanjalla hätistellään tekijänoikeuksien rikkojia

Jopa sadat perheet ovat saaneet kirjeen, jossa heille tuntematon yritys vaatii maksamaan 600 euroa tekijänoikeuden loukkauksesta. Uusin kirjesuma on jaettu koteihin Itä-Suomessa.

Kirjeessä kerrotaan, että kirjeen saajan nettiyhteyden kautta on jaettu aikuispornoelokuva vertaisverkossa.

Kirjettä on pidetty jopa uhkailevana ja siitä on tullut useita kyselyjä puhelinoperaattoreille, kuluttajaviranomaisille ja paikoin jopa poliisille.

– Miten liittymän haltija voi olla korvausvelvollinen, kun en itse tiedä tuollaisesta verkkojakamisesta mitään. Kirjeessä oli tarkka aika ja jaetun elokuvan nimi. En ole ollut tuolloin edes kotona ollenkaan, kuopiolaisperheessä laskukirjeen saanut nainen ihmettelee.

Tiedot ulkomailta, sitten toimeksianto

Kyse on yritystoiminnasta, jossa ainakin kaksi suomalaisyritystä on saanut toimeksiannon edustaa elokuvafirmoja ja vaatia elokuvia netissä luvatta levittäneiltä nettiyhteyden haltijoilta maksua tekijänoikeuksien loukkauksista.

Kampanjassa on kyse laajasta ilmiöstä, jossa mukana on useita eri toimijoita. Suomalaisfirmat nimittäin ostavat kirjeiden saajien tiedot ulkomailta.

Euroopassa kuten Saksassa on yrityksiä, jotka jäljittävät BitTorrent-ohjelmalla luvatta levitettyä aineistoa. He toimittavat jakajien tietokoneiden ip-osoitteet suomalaisten osalta suomalaisfirmoille.

Suomalaisfirmat jatkavat asian käsittelyä pyytämällä, että markkinaoikeus määrää teleoperaattorin luovuttamaan firmoille nimiä ja osoitteita ip-osoitteen perusteella, ketkä olisivat voineet syyllistyä tekijänoikeusrikokseen tai -rikkomukseen.

Näin esimerkiksi usean kuopiolaisperheen osoite ja liittymän käyttäjän nimi voi päätyä firmalle, joka nyt lähestyy kirjeellä.

Kirje on vasta ehdotus

Vaikka kirjeen sävy on kuin viranomaiselta, kyse ei ole ulosottolaskusta eikä viranomaisviestistä, vaan kampanjasta, jolla toimeksiannon saanut yritys pyrkii samaan kerättyä maksuja kasaan ilman kalliita tekijänoikeusoikeudenkäyntejä.

Yritykset pyrkivät lähettämään aina ison joukon kirjeitä, ja moni maksaakin laskun välttyäkseen jatkoselvittelyiltä.

Jos kirjeen mukaista summaa ei maksa, yritys voi tehdä poliisille tutkintapyynnön ja viedä asian sitten oikeuteen.

Poliisi ei välttämättä edes tutki rikkomuksia eli pientä, yksittäistä ja vähäarvoista tekoa, mutta tekijänoikeusrikoksessa tutkinta useimmiten aloitetaan. Poliisi voi silloin asiaa selvittäessään esimerkiksi tutkia tietokoneen.

Toiset auttavat sovittelussa

Tapaukseen vielä oman lisänsä tuo se, että Suomessa toimii myös firmoja, käytännössä lakiasiaintoimistoja, jotka auttavat kirjelmöimään laskun lähettäjiä vastaan. Nämä avustavat firmat lupaavat neuvotella laskun summan pienemmäksi.

Laskukirjeessä oleva 600 euron summa on nimittäin kaikille sama.

Markkinaoikeus antoi tänä vuonna kesällä ensimmäisen langettavan tuomion kampanjassa esille tulleesta tapauksesta. Siinä elokuvien jakaja tuomittiin maksamaan toiselle yhtiölle 500 euroa ja toiselle 100 euroa. Summat olivat melko pieniä siihen nähden, että luvaton levittäjä oli jakanut netissä luvatta yhden elokuvan ja kymmenen jaksoa televisiosarjaa.

Oikeudenkäynnistä tuli kuitenkin jättilasku, kun markkinaoikeus määräsi nettijakajan maksamaan yhtiöiden lähes 32 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Kaikki kirjeet eivät osu kohdalleen

Laskuja on mennyt myös vääriin osoitteisiin, jos teleoperaattori on vahingossa antanut väärän osoitteen tai jossakin vaiheessa ip-numerossa tehty jokin virhe.

Jos esimerkiksi elokuvan on jakanut luvatta, lasku kannattaa maksaa joko sellaisenaan tai soviteltuna pienemmäksi lakimiehen avulla. Hintasovittelu useimmiten laskee laskun loppusummaa, mutta lisäksi pitää maksaa palkkio avustajalle.

Jos on varma, ettei elokuvaa ole jaettu kyseisen yhteyden kautta, asia kannattaa riitauttaa ja ilmoittaa tiedot laskun lähettäjälle. Jos jää vain odottamaan, saa muistutuslaskun.

Yhtiöt ovat vieneet oikeuteen asti vain vähän tapauksia, sillä oikeudenkäynti on aina taloudellinen riski.