AL: Metsästäjät ampuivat vahingossa alfanaaras Tuiken susijahdissa - ampuja luuli pennuksi

Susijahtiin Kiuruvedellä osallistuneet metsästäjät ampuivat vahingossa lauman alfanaaraan, aiemmin pantaseurannassa olleen Tuiken jahdissa maanantaina, kertoo Aamulehti.

– Kolme sutta tuli suolla vastaan. Ohje on ampua pienintä, ja niin kiväärimies teki. Se oli 29-kiloinen naaras. Sen tarkempaa tietoa meillä ei ole. Riistantutkimuslaitos tutkii ruhon, jolloin sen syntyhistoria selviää tarkemmin, kertoo Kiuruvedellä susijahdin metsästyksenjohtajana toimiva Kai Ruhanen Savon Sanomille.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari ja susipannoittaja Seppo Ronkainen, että ammuttu susi oli Tuike.

Hänen mukaansa alfanaaraan kuolema voi näkyä alueella lisääntyneenä susien liikehdintänä.

- Uros etsii naarasta ja merkkailee paikkoja. Syksy voi olla hankalaa aikaa, sillä alueella on paljon aikuisia susia. Ehjässä laumassa pennut lähtevät etsimään omaa reviiriään noin 11 kuukauden iässä. 1–2 pentua voi jäädä laumaan lapsenvahdiksi uusille pennuille seuraavaan vuodenvaihteeseen asti. Ongelmia voi tulla metsästyskauden alkaessa. Toisaalta Tuikkeen lauma on siitä hyvä, ettei pentuja ole opetettu tappamaan koiria.

Jos alueelle ei tule uutta naarasta seuraavaan, vuoden päästä alkavaan kiima-aikaan mennessä, lauman alfauros yleensä lähtee aikanaan etsimään sitä muualta. Myös suurin osa pennuista jättää nykyisen alueen.

 

Susilauman alfanaaraan ja -uroksen ampuminen on vastoin Riistakeskuksen suositusta.

- Niiden tunnistaminen metsästystilanteessa on usein hankalaa. Alfauros on isoin, mutta alfanaarasta voi olla vaikea tunnistaa, koska urospennut ovat usein naaraita isompia, niin kuin tässäkin tapauksessa.

Tunnistaminen helpottuu, jos jahti on rauhallista eikä aiheuta liikaa meteliä. Koirien käyttö jahdissa on Ronkaisen mukaan kuitenkin yleistynyt, mikä aiheuttaa ongelmia.

- Kun haukkuvat koirat ja metsästäjät lähenevät, lauman sudet sinkoilevat mihin sattuu. Ne liikkuvat niin nopeasti, että metsästäjät joutuvat ampumaan ensimmäistä vastaan tulevaa. Ympäristöä tutkivat pennut saattavat olla kilometrin päässä laumasta. Niitä ei pääse vertaamaan.

Kiuruvedellä susijahtia johtanut Kai Ruhanen kertoo Aamulehdessä, ettei Kiuruveden jahdissa käytetty koiria, vaan jahti suoritettiin miesajolla.

 

Pohjois-Savossa ei ole tällä hetkellä yhtään pantasutta, sillä Tuikkeen seurantapanta irtosi aikaisemmin.

- Tarkoituksena on pannoittaa susia Vieremän Marttisenjärven laumasta, kun tämä meneillään oleva metsästys alueella on päättynyt.

Susien kannanhoidollinen metsästys päättyy 21. helmikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaksi sutta nurin Juudinsalon laumasta

Luvallisessa metsästyksessä ammuttu kolme pantasutta