Aalto-yliopisto jäädyttää muodin professorinimityksen väitetyn epäasiallisen käytöksen vuoksi – yliopisto alkaa selvittää syytöksiä viipymättä

Aalto-yliopisto on toistaiseksi keskeyttänyt muodin oppiaineen vanhemman lehtorin Tuomas Laitisen nimittämisen suunnittelun käytänteiden professoriksi, kunnes häntä vastaan esitetyt syytökset epäasiallisesta käytöksestä on selvitetty.

Long Play kertoi tiistaina, että Laitinen olisi suosinut tiettyjä opiskelijoita jakamalla heille harjoittelupaikkoja ja rajatusti tietoa oppiaineen toiminnasta. Lisäksi hän olisi edesauttanut suosikkiensa töiden valitsemista koulussa arvostettuun muotinäytökseen. Toisia opiskelijoita hän olisi julkaisun mukaan nöyryyttänyt, nimitellyt ja eristänyt.

–  Otamme asian erittäin vakavasti. Edellytämme sekä työntekijöiltä että opiskelijoilta hyvää käyttäytymistä ja tasa-arvoisuutta. Emme hyväksy minkäänlaista epäkunnioittavaa toimintaa tai puhetta, sanoo Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen STT:lle.

Auvisen mukaan syytöksiä aletaan selvittää viipymättä. Hän toivoo, että opiskelijat kertovat kokemuksistaan myös koulun sisällä. LP oli haastatellut juttuunsa opiskeluvuosilta 2009–2019 kymmentä opiskelijaa, joista valtaosa esiintyi nimettömänä.

STT ei tavoittanut Laitista kommentoimaan asiaa.

Ilmapiiriongelma ollut tiedossa

Muodin oppiaineessa on ollut ilmapiiriongelma, jonka yliopisto ja opiskelijat ovat tiedostaneet. Long Playn mukaan yliopiston opiskelijahyvinvointikyselyssä muodin tulokset ovat olleet poikkeuksellisen huonot.

Auvisen mukaan yliopisto on tulosten takia tarkastellut muodin opetussuunnitelmaa ja lisännyt tuutorointia. Lisäksi se haluaa oppiaineelle oman opiskelijajärjestön, jolta saada välitöntä palautetta.

–  Muodin oppiaine on yksi maailman parhaita. Se luonnollisesti johtaa siihen, että siellä syntyy opiskelijoille paineita.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) puheenjohtaja Tapio Hautamäki kertoo, että se on ollut yleisellä tasolla tietoinen muodin koulutusohjelman haasteista, muttei kommentoi yksityiskohtia.

–  Olemme käyneet ja tulemme käymään keskusteluja yliopiston johdon kanssa, miten tilanne ratkaistaan kestävällä tavalla.

AYY haluaa, että tilanteesta tehdään riippumaton selvitys, jonka pohjalta päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Opetusnäyte peruutettu

Laitinen on toiminut lehtorina Aalto-yliopistossa ja sitä edeltäneessä Taideteollisessa korkeakoulussa vuodesta 2006 alkaen. Hänet nimitettiin vanhemmaksi lehtoriksi viime joulukuussa.

Syytösten tullessa ilmi Aalto-yliopistossa valmisteltiin Laitisen nimittämistä suunnittelun käytänteiden professoriksi. Yliopistolta kerrotaan STT:lle, että kyseessä olisi viisivuotinen virka.

Long Playn mukaan Laitisen oli tarkoitus antaa nimitykseen liittyvä opetusnäyte tiistaina. Auvinen kertoo, että opetusnäyte on peruutettu.

–  Olemme nimitysprosessin alkuvaiheissa. Laitamme prosessin odottamaan, kunnes asia on käyty läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.