Aarnio: En valmistellut hankintoja, en ollut päättäjä Trevocissa

Jari Aarnio kiistää kaikki syytteet seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvässä vyyhdessä. Tänään julkisuuteen annetun Aarnion kirjallisen vastauksen mukaan hän ei ole ollut tekemässä päätöksiä tai hankintaesityksiä Trevocin seurantalaitteista Helsingin poliisissa eikä myöskään ole käyttänyt päätäntävaltaa Trevocissa.

Vastauksessaan Aarnio sanoo, että hän ei ole ollut hankintapäätösten valmistelija, esittelijä eikä päättäjä. Aarnion mukaan hänellä on ollut oikeus tehdä Trevocilta vain pienimuotoisia tilauksia, ja keskeinen rooli hankintasopimusten teossa on ollut Helsingin poliisilaitoksen ylimmällä johdolla.

Kirjallisessa vastauksessaan Aarnio sanoo myös, että hän ei ole ollut Trevocin omistaja, rahoittaja eikä yhtiössä päätösvaltaa käyttävä henkilö.

Aarnio kiistää häneltä vaaditut vahingonkorvaukset. Trevocin laitteita käyttäneet Helsingin poliisi, ulkoministeriö, suojelupoliisi ja Tulli vaativat häneltä yhteensä yli miljoonaa euroa. Aarnion mukaan viranomaisille ei ole aiheutettu taloudellista vahinkoa tai vahingon vaaraa.

- Esitutkinnassa on sivuutettu se tosiasia, että Trevoc oy:n seurantalaitteet ovat olleet parhaat mahdolliset laitteet, mitkä Helsingin poliisilaitos pystyi hankkimaan, Aarnio kertoo vastauksessaan. Aarnio kritisoi esitutkintaa lisäksi siitä, että hänen mielestään useat tutkintaan osallistuneet keskusrikospoliisin (KRP) poliisit ovat esteellisiä.

Syyttäjä vaatii Aarniolle Trevoc-jutussa vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta.

Syytettyjä vyyhdessä on Aarnion lisäksi kahdeksan. Heihin kuuluu muun muassa rikollisryhmä United Brotherhoodin entinen johtohahmo. Hänelle vaaditaan vähintään 2 vuoden tuomiota. Trevocin entiselle ja nykyiselle johdolle vaaditaan myös vankeustuomiota. Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

Valmisteluistunnossa on käyty läpi asiakirjojen julkisuutta sekä haetaan kaikille osapuolille sopivia käsittelypäiviä. Varsinainen pääkäsittely Trevoc-haarassa alkaa tammikuussa.

Aarniota koskevat huumerikosepäilyt ovat vielä syyteharkinnassa. Aarnio kiistää myös nämä rikosepäilyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.