Aarnio-oikeudenkäynnin muut tuomitut valittivat julkisuudesta ja pitkästä kestosta

Jari Aarnion oikeudenkäynnissä tuomitut muut tuomitut hakevat muun muassa korvausten alentamista tai tuomioidensa lyhentämistä katsottuaan joutuneensa tavallista isompaan myllytykseen Aarnion epäilyjen laajuuden takia, vaikka heidän osuutensa on ollut pienempi.

Esimerkiksi leppävirtalainen Seija Kortekallio-Lampi hakee hovioikeudelta lievennystä tuomioonsa Aarnion rikosvyyhdin laajan kielteisen julkisuuden takia.

Asia käy ilmi Helsingin hovioikeudessa vastikään julki tulleista valituksista, jotka koskevat niin kutsuttua Aarnion päävyyhtiä eli laajaa huume- ja virkarikoskokonaisuutta.

Asianajajan jättämän valituksen mukaan Kortekallio-Lammen syytteet tulisi hylätä, mutta jos hänet tuomitaan hovioikeudessakin, rangaistusta tulisi alentaa kielteisen julkisuuden takia.

Kielteistä julkisuutta on vain harvakseltaan käytetty tuomion alentamisperusteena oikeudessa, sillä usein julkisuuden on katsottu johtuneen itse rikoksesta.

Perintötila menossa alta

Kortekallio-Lammen kuopiolaisen asianajajan Arttu Keski-Orvolan valituksen mukaan Kortekallio-Lammen maksettavaksi määrätty omien oikeudenkäyntikulujen korvausvastuu on myös yksi Suomen rikosasioiden suurimmista.

Helsingin käräjäoikeus määräsi Kortekallio-Lammen maksamaan valtiolle asianajajan palkkioita ja korvauksia jopa lähes 250 000 euroa.

– Selvää itse asiassa on, että normaalitapauksessa asia olisi käsitelty noin viikon pituisessa käsittelyssä, jonka osalta kustannukset olisivat olleet lähempänä 10 000 euroa kuin neljännesmiljoonaa, valituksessa kirjoitetaan.

Kun Kortekallio-Lammen osuus liittyi koko Aarnio-vyyhtiin, oikeudenkäynti kestikin vuoden ja istuntopäiviä tuli poikkeuksellisen suuret määrät.

Keski-Orvola vetoaa Kortekallio-Lammen puolesta, ettei kukaan ollut voinut varautua näin valtaviin kuluihin.

Muut rikoksista tuomitut eivät joutuneet maksamaan samanlaisia summia, sillä heidät katsottiin varattomiksi ja valtio maksoi heidän asianajokulunsa tai kuluja kohtuullistettiin tuomitun tulotason mukaiseksi.

Vain Kortekallio-Lampi määrättiin ison varallisuutensa vuoksi maksamaan koko summa itse takaisin valtiolle.

– Käräjäoikeuden tuomitsema korvaussumma tulee käytännöllisellä varmuudella merkitsemään sukutilaan kohdistuvaa pakkorealisointia, valituksessa moititaan.

Paukarlahden kartano on ollut suvulla vuodesta 1914 ja valituksen mukaan sen pakkorealisointi veisi tilan myös suvun lasten ja lastenlasten ulottuvilta.

Laaja vyyhti jatkuu

Valituksessa vaaditaan syytteiden kumoamisen vaihtoehtona myös Kortekallio-Lammen vankeusrangaistuksen huomattavaa alentamista vähintään kolmanneksella korkeimman oikeuden uuden linjauksen mukaan.

KKO linjasi maaliskuussa, että huumeorganisaatiossa epäitsenäisessä ja rajoitetummassa roolissa olevat on tuomittava alempiin rangaistuksiin kuin päätekijät.

Syyttäjät puolestaan vaativat Kortekallio-Lammen rangaistuksen korottamista ja hänen tuomitsemistaan kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta lisää.

Kortekallio-Lampi tuomittiin viime joulukuussa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä huumausainerikoksesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kortekallio-Lampi on hakenut vapauttamistaan vankeudesta. Hovioikeus käsittelee ne hakemukset ensin. Varsinainen pääoikeudenkäynti alkaa syksyllä.

Syyttäjät ovat hakeneet myös Aarnion tuomitsemista syytteistä, joita käräjäoikeudessa hylättiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Törkeästä virkarikoksesta tuomittu mies syyttää valituksessaan Kuopion poliisia

Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Huumepoliisi, maalla asuva rouva ja jengipomo olivat uskomaton yhdistelmä

Näin käräjäoikeus päätti korvata Aarnio-vyyhdin kuluja asianajajille

Valtio maksaa 1,3 miljoonaa euroa Aarnio-vyyhdin asianajokuluja

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Näin oikeus perusteli Aarnion tuomiota: "Häikäilemätöntä!"

Aarnio-vyyhti: Vielä yksi huumerikossyyte esillä oikeudessa