Aarnio-tutkinta: Epäilty nainen maksoi kaverinsa 50 000 eurolla ulos vaarasta

Poliisin tietämä rikollinen peri jopa 50 000 euroa Leppävirralla asuvalta perheeltä, joka ei kuitenkaan itse ollut velkaa. Näin väitti KRP:n Aarnio-tutkinnan pääkuulustelija oikeudenkäynnissä.

Rikollinen sai kiristettyä vaatimansa rahasumman itselleen. Sen hänelle maksoi leppävirtalaisperheen ystävä, pitkään päihdepiireissä pyörinyt helsinkiläinen 43-vuotias nainen.

Asia tuli ilmi osana keskusrikospoliisin tekemää Jari Aarnion virka- ja huumerikosepäilyjen tutkintavyyhtiä. Helsinkiläisnaista epäillään törkeistä huumerikoksista. Häntä kuulusteli Aarnio-tutkintaryhmän pääkuulustelija, kokenut KRP:n rikosylikonstaapeli.

Kuulustelijan mukaan nainen kertoi hänelle, kuinka tiedetty rikollinen oli ryhtynyt perimään huumekauppias Miika Kortekallion vanhoja velkoja vielä pitkälti tämän kuoleman jälkeen.

KRP:n poliisin mukaan velkasumman kiristys kohdistui leppävirtalaiseen perheeseen, jolla oli ollut yhteyksiä Kortekallioon.

– Uhkailija tutustui X:n pihapiiriin Leppävirralla ja tuli jo tietämään tiettyjä asioita siellä. Kuulustelemani nainen tiesi henkilön ja häneen liittyvän uhan. Hän maksoi oman kertomansa mukaan rahat ilmoittamatta asiassa X:lle.

Poliisi kertoi, ettei pysty yksilöimään teon ajankohtaa, mutta totesi pitävänsä naista rehellisenä, uskovansa puheet ja tietävänsä kiristäjän.Poliisi kuulusteli naista ja tapasi tätä usein muutenkin keväästä 2014 tämän vuoden syksyyn.

Savon Sanomat ei löytänyt tietoa, missä vaiheessa KRP:n tietoon tulleen törkeän kiristyksen rikostutkinta on KRP:ssä. Paikallispoliisille asiaa ei ole ilmoitettu.

Erikoinen kuulustelusuhde

Rikosylikonstaapeli kertoi asiasta Helsingin käräjäoikeudessa, jossa on selvitetty poliisin ja naisen välisiä raha-asioita. Hän on joutunut selvittämään naisen poikkeuksellista kohtelua jo kolme kertaa oikeudessa ja asiaa jatketaan vielä edelleen ainakin yhdellä kerralla, mutta sen ajankohta ei ole tiedossa.

Kuulemiset on tallennettu oikeudenkäyntitallenteille. Lisäksi poliisin ja naisen välisiä tekstiviestejä on alettu kerätä esitutkinta-aineistoon.

Nainen väittää KRP:n antaneen hänelle huomattavat summat rahaa aikana, jolloin häneltä pyydettiin kuulusteluissa tietoja Aarniosta.

Rahaa annettiin, vaikka naista syytetään useista törkeistä rikoksista ja syyttäjäryhmä vaatii hänelle pitkää vankeutta.

Rikosylikonstaapelin mukaan juuri naisen kertomukset vaikeuksistaan johtivat heidän läheisiin väleihin.

– Hän selvitti minulle hädänalaisen tilansa ja esitti toiveen, että voisin auttaa vuokranmaksussa. Katsoin, että velvollisuuteni on auttaa, rikosylikonstaapeli kuvaili.

Mies kertoi uskoneensa, että nainen oli tiukoilla maksettuaan ystävältään kiristetyn ison rahasumman ja kun hänen hasiksen myyntitulonsa loppuivat tutkinnan takia. Miehen käsityksen mukaan nainen ei myöskään saanut kaikkia hänelle kuuluneita elatus- tai muita tukia.

Rikosylikonstaapeli vakuutti, etteivät esimiehet olleet tietoisia hänen toimistaan, mutta toisaalta hän kertoi kertoneensa esimiehilleen naiselle antamistaan ostoksista, lainapyynnöstä sekä läheisistä väleistä.

– Pyysin tutkinnanjohtaja Esa Grönlundilta kuulustelijan vaihtamista ennen Kuopion poliisien kuulusteluja. En selvittänyt hänelle, minkäkaltaista rahallinen avustus oli, mutta pyysin häntä harkitsemaan kuulustelijan vaihtamista.

Mies jatkoi kuitenkin tehtävässään eikä hän itse tai KRP tuonut asiaa syyttäjien tietoon.

Asia on paljastunut vasta oikeudenkäynnin edetessä pala kerrallaan eikä tapahtumien kulku ole täysin selvä vieläkään.

Miestä epäillään nyt virkarikoksesta asian vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi maksoi epäillylle naiselle jopa 6 500 euroa, summa suurempi kuin ensin ilmi

KRP unohti selvittää huumekauppiaaksi epäillyn rahat

Aarnio-käräjillä kuullaan kansanedustajaa, prostituoitua ja iso joukko poliiseja

Kuopion huumepoliisit kertoivat kostopuheista

Poliisin ykkösketjut nyreissään – "KRP:ssä muutama vihaa meitä"

Kommentti: Oikeuden Aarnio-päätös oli rohkea

Näin Aarnio-vyyhti on edennyt - Jari Aarnion rikostutkintaan liittyvät uutiset