Aarnio-tutkinta: Kengästä löytynyt puhelin johti Leppävirran naiseen

Kun poliisit tekivät kotietsinnän leppävirtalaiselle tilalle tämän vuoden maaliskuussa, päätalosta television päältä löytyi purkillinen kuivattuja kannabiskukintoja, yläkerrasta tuoreita kannabiskukintoja ja navetan ylisiltä pieni määrä kuivattua kannabista.

Lisäksi paikalta löytyi pari lsd-lappua. Lsd on hallusinaatioita aiheuttava huume.

Vähäinen määrä huumeita oli kotietsinnässä vain oheisjuonne, sillä KRP:n poliisien päätarkoitus oli takavarikoida tilan omistajan kännykät, tietokoneet ja pankkitiliotteet epäiltyjen hasiskauppojen tutkimiseksi.

Tilan omistaja oli tunnettu kannabiksen puolestapuhuja, joka ei peitellyt myönteistä asennettaan osaan huumeista.

Poliisin kanssa hän oli ollut tekemisissä kuitenkin melko harvoin, kunnes poliisi alkoi epäillä häntä entisen huumepoliisin Jari Aarnion rikoskumppaniksi.

Matkapuhelin paljasti viestejä

Leppävirtalainen tilan omistaja, 62-vuotias nainen, joutui erikoisella tavalla rikostutkinnan kohteeksi.

Aarnion käytössä olleesta autotallissa löytyi kengän sisältä matkapuhelin, jolla oli oltu lukuisia kertoja yhteydessä naiseen. Etsintä tehtiin, koska Aarniota epäillään useista törkeistä huume- ja virkarikoksista.

Kun keskusrikospoliisi teki Aarnion käyttämiin varastotiloihin etsintöjä marraskuussa 2013, yhdessä autotallissa oli ruskeat varrelliset nahkakengät. Niistä toisen sisällä oli vanha Nokian matkapuhelin.

Aarnion mukaan kengät olivat Suomenlinnan entisen oppaan Ior Bockin ja päätyneet poliisille muistoksi jossain yhteydessä. Bock kuoli henkirikoksen uhrina vuonna 2010.

Matkapuhelimesta löytyi kuitenkin runsaasti viestejä, jotka syyttäjäryhmän mukaan liittyvät laajaan hasiksen salakuljetukseen ja myyntiin vuosina 2011 - 2012.

Puhelimessa oli useita viestejä Aarnion ja leppävirtalaisnaisen välillä. Aarnion mukaan puhelimia olivat saattaneet käyttää jotkut muutkin.

Nainen myönsi kuulusteluissa viestineensä juuri Aarniolle erilaisten kuulumisten kyselyä varten.

Puhelinliittymien paikannustietojen mukaan nainen ja Aarnio tapasivat myös kerran Nilsiässä Tahkolla sekä useita kertoja Helsingissä huoltoasemilla ja poliisiaseman lähellä.

Paljon matkoja Hollantiin

Syyttäjän mukaan viesteissä ja tapaamisissa kyse oli siitä, että nainen järjesti hasiskaupasta syytetyn Aarnion bisneksiä Suomen ja Hollannin välillä sekä auttoi isojen hasiserien levityksessä Suomeen.

Nainen kiistää syytteet. Hänen mukaansa hän on isoäiti, pientilan emäntä ja läheisistään huolehtiva Aarnion vanha tuttu, joka ei ole syyllistynyt törkeisiin rikoksiin.

Syyttäjä sen sijaan väittää naisen tienneen Aarnion jo 1980-luvulta asti sekä tienneen Aarnion tehneen jonkinlaista yhteistyötä huumekauppiaan Miika Kortekallion kanssa 1990-luvulla.

Nainen ja Aarnio eivät ole toistaiseksi pystyneet selittämään, mikä syy yhteydenpidolla on ollut. Soittoja oli kuitenkin paljon ja tapaamisillekin oli sovittu tietyt anonyymit tapaamispaikat Helsinkiin.

Helsingin huumepoliisin päällikkö ja leppävirtalainen emäntä ovat epätodennäköinen pari keskustelemaan vain kuulumisista.

Heitä yhdisti kuitenkin edesmenneen Kortekallion tunteminen. Molemmat olivat myös tekemisissä helsinkiläisen 43-vuotiaan naisen kanssa. Niin kutsuttu Malmin naista syytetään myös törkeistä huumerikoksista.

Hän kertoi oikeudessa, että sai Leppävirran emännältä rahaa ja vastaavasti tämä yöpyi hänen luonaan Helsingissä käydessään.

Molemmat naiset kävivät myös usein Hollannin Arnheimissa. Syyttäjien mukaan kyse oli Aarnion huumeliigan pyörittämisestä. Malmin naisen entinen mies kuitenkin oleskeli siellä. Leppävirran nainen puolestaan vieraili siellä lähisukulaisten luona.

Syytteet naisia vastaan on nostettu alkukesästä. Heitä kuullaan oikeudessa ensi viikolla. Malmin naista on kuultu jo kolme päivää, vaikka alunperin aikaa oli varattu vain päivä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio-käräjät: Yhteydenpitoa selitettiin tiedon hankinnalla

Kommentti: Mutta kun poliisi kuulusteluissa vaati...

Aarnio pysytteli tutkinnassa ajan tasalla, KRP tiesi nimiä jo 2012

Aarnio-käräjät: Huumeiden välittäjäksi syytetty nainen haukkui kuulustelut