Aarnio-tutkintaryhmä aloittaa tietolähdeselvityksen

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikosepäilyjä yli vuoden tutkinut tutkintaryhmä aloittaa seuraavaksi poliisin tietolähteiden käytön tutkinnan.

Selvitys ulottuu koko Suomeen eli kaikkiin poliisilaitoksiin ja keskusrikospoliisiin, vaikka suurin huomio asiassa on Helsingin poliisissa.

Tietolähteitä ei kuitenkaan ole rekisteröity vastaavana aikana myöskään esimerkiksi Pohjois-Savon, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen tai Satakunnan poliisilaitoksilla, vaikka kaikissa niissä on selvitetty isoja huumerikosvyyhtejä viime vuosina. Kukaan ei vielä osaa vastata, olisiko pitänyt – onko niissä käytetty edes kertaakaan tietolähteitä, joiden rekisteröintiä poliisin moniselkoiset ohjeistukset olisivat edellyttäneet ja ovatko ohjeet olleet ymmärrettävät.

Tutkinta ulottuu ainakin joitakin vuosia taaksepäin, joten poliisit tulevat vielä jatkossakin istumaan kuulusteluissa selvittämässä oman organisaationsa tekemisiä.

Tietolähdetutkinnan syynä on sisäministeri Päivi Räsäsen tutkintapyyntö, onko poliisissa menetelty tietolähdetoiminnassa ja sen valvonnassa niin kuin laki, asetus ja Poliisihallituksen määräys ovat edellyttäneet.

Huomattavaa on, että Räsänen teki tutkintapyynnön tasan vuosi sitten, mutta asiaa ei ole kukaan ehtinyt vielä tutkimaan.

Aarnio-vyyhdin tutkintaryhmä on ollut ja on siis vielä pitkään täystyöllistetty.

Kuopion osuus valmistumassa

Tietolähdetutkinta pääsee alkamaan nyt siksi, että Aarnion rikosepäilyjen tutkinta valmistui lokakuussa ja seuraavaksi on valmistumassa Kuopion huumepoliisien virkarikostutkinta.

Sen piti olla paketissa jo aiemmin syksyllä, mutta tutkinta on venynyt. Neljä epäiltyä ovat joutuneet odottamaan sivussa omista töistään, että tutkinnasta kerrottaisiin heille ja heidän esimiehilleen lisää.

Tämänhetkisen tiedon mukaan esitutkinta lähtee osallisille loppulausunnoille ensi viikolla.

Kotietsintä arvioidaan oikeudessa

Kuopion huumepoliisien tapauksen käsittely jatkuu myös käräjäoikeudessa, sillä Savon Sanomien tietojen mukaan käräjäoikeuteen on jätetty vaatimus Kuopion poliisiasemalle tehdyn erityisen kotietsinnän asianmukaisuuden käsittelemiseksi.

Vaatimuksessa Kuopion huumepoliisit pyytävät tuomioistuinta arvioimaan, oliko tutkintaryhmällä edellytykset eli jokin perusteltu syy tietokoneiden ja puhelinten sisällön tutkimiseen.

Tiedossa ei ole, milloin käräjäoikeus asian käsittelee.

Syyttäjä nosti Aarniota vastaan petossyytteet

Puolustus Ylelle: Aarnio kiistää olleensa "Pasilan mies"

Jari Aarnio pysyy vangittuna

Huumepoliisien epäilyn syynä tutkimaton rikosjuttu

Aarniota epäillään 28 rikoksesta, juttu syyteharkintaan

Aarnio-vyyhdin tutkinta viivästyy vielä

Kuopion huumepoliisit muihin töihin

Huumepoliisit vapaiksi kuulustelujen jälkeen

Poliisilaitos yllättyi etsinnästä ja rikosepäilyistä

Epäilyt todisteiden vääristelystä laajentuneet Jari Aarnion alaisiin