Aarnio-tutkintavyyhtiin kuulusteltu kymmeniä poliiseja

Aarnio-tutkintaryhmä on kuulustellut jopa useita kymmeniä poliiseja huumepoliiseihin kohdistuvien rikosepäilyjen takia.

Tutkintaryhmän kuulustelut ovat ulottuneet poliisin ja tullin johtoon asti. Virka-asemaltaan korkeita virkamiehiä on ollut kuulusteluissa sekä todistajina että asianomistajina.

Heiltä on kysytty muun muassa huumerikostutkinnan ohjeista ja mitä he ovat tienneet Helsingin entisen huumepäällikön Jari Aarnion toimista.

Tutkintaryhmä on kuulustellut myös esimerkiksi Kuopiosta epäiltyjen huumepoliisien lisäksi kaikki heidän työkaverinsa samasta ryhmästä.

Virka-ajalla kuulusteluihin

Lisäksi tutkintaryhmällä on ollut epäillyn asemassa ainakin 12 poliisia, joista neljä Kuopion poliisiasemalta ja loput Helsingistä. Aarnio on ainoa, jota epäillään huumausainerikoksista. Muiden kohdalla kyse on pääosin virkarikosepäilyistä.

Todistajat ja epäillyt voivat osallistua kuulusteluihin pääosin työajallaan, jos kuulustelut osuvat heidän työvuoroihinsa. Huumepoliisit ja osa heidän esimiehistään ovat varattuja vyyhdin setvimiseen vielä pitkiä jaksoja ensi vuonnakin.

Vaikka Helsingin ja Kuopion poliisien rikostutkinnat ovat pääosin valmiit, asioiden käsittely jatkuu näillä näkymin useassa eri portaassa eli käräjäoikeuden lisäksi myös ainakin hallinto-oikeudessa.

Kuopiossa vaaditaan lisää perusteluja

Kuopion huumepoliisit ovat jättäneet Helsingin hallinto-oikeuteen kantelun siitä, etteivät ole saaneet tutkintaryhmältä luettavakseen itseään koskevia asiakirjoja. Asianosaisilla on esitutkintalain mukaan oikeus tutustua, mitä sähköposteja, tekstiviestejä tai muuta heiltä on jäljennetty tutkintaryhmälle.

Poliisit ovat pyytäneet käräjäoikeutta myös arvioimaan kotietsinnän perusteita. Kuopion poliisiasemalle tehtiin syyskuussa erityinen kotietsintä, johon tutkintaryhmä haki pakkokeinolain mukaan luvan käräjäoikeudelta. Luvan perusteena oli, että kaikkia neljää huumepoliisia epäillään törkeistä virkarikoksista.

Kahta esimiestä epäiltiin jopa kahdesta eri tapauksesta. Kotietsintäluvan perusteena oli myös, että huumepoliisien rikosepäilyt liittyvät Aarnioon.

Kahden työntekijän rikosnimikkeet lievenivät tutkinnan aikana nopeasti lievemmiksi: virkavelvollisuuden rikkomisiksi.

Toinen esimiesten virkarikosepäily ei puolestaan liity mitenkään Aarnioon. Siinä on kyse huumerikostutkinnassa, jossa tutkinnanjohtaja teki keskeyttämispäätöksen, kun tutkinta ei edennyt.

Aiemmin julkituodussa toisessa tutkittavassa asiassa Kuopion poliisi jätti tutkimatta epäilyn, oliko helsinkiläinen nainen levittänyt hasista, sillä poliisit siirsivät asian tutkittavaksi Helsingin poliisille (SS 3.12.).

Tutkinnassa on tullut ilmi, että epäily kerrottiin Helsingin huumeryhmälle normaalia reittiä, ei suoraan Aarniolle niin kuin tutkintaryhmä epäili.

Tutkintaryhmällä riittää töitä

Aarnio-tutkintaryhmän tutkinnanjohtajan Jukka Haaviston mukaan Kuopion osuuden esitutkinta on lähes valmis. Syyteharkinta puolestaan voi kestää ainakin viikkoja.

Tutkintaryhmä jatkaa seuraavaksi edelleen vyyhdin muiden osien penkomista.

– Ministerin tutkintapyyntö tietolähdetoiminnasta on selvitysvaiheessa. Sen eteneminen menee keväälle.

Lisäksi ryhmä jatkaa Putin-vuodon tutkimista eli tutkintaa, kuka kertoi medialle, että KRP oli merkinnyt myös Vladimir Putinin Suomen poliisin epäiltyjen rekisteriin. Vuoto johti rikostutkintaan rekisterin ylläpidosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kahden kilon hasiserästä kova jälkipuinti

Aarnion epäillään peitelleen jälkiään Kuopio-jutussa

Aarnio-tutkintaryhmä aloittaa tietolähdeselvityksen

Syyttäjä nosti Aarniota vastaan petossyytteet

Puolustus Ylelle: Aarnio kiistää olleensa "Pasilan mies"

Huumepoliisien epäilyn syynä tutkimaton rikosjuttu

Aarnio-vyyhdin tutkinta viivästyy vielä

Kuopion huumepoliisit muihin töihin

Huumepoliisit vapaiksi kuulustelujen jälkeen

Poliisilaitos yllättyi etsinnästä ja rikosepäilyistä