Aarnio-vyyhti: Poliisi tarjoili asianajajalle olutta kuulustelupäivänä

Rikosylikonstaapeli tarjoili alkoholijuomia rikoksista epäillyn naisen asianajajalle kuulustelupäivänä ja vietti aikaa tämän kanssa myös vapaa-ajalla.

Asianajaja oli osassa kuulusteluista paikalla päihtyneenä.

Yksi tärkeimmistä kuulusteluista järjestettiin niin, ettei asianajaja ehtinyt paikalle ollenkaan, vaan joutui lähettämään paikalle sijaisen.

Aiemmin on tullut julki, että sama poliisi maksoi ravintolatarjoiluja kuulustelemalleen naiselle ennen kuulusteluja ja niiden välissä, mutta uutta on tarkentunut tieto, miten hän teki samaa myös naisen asianajajalle.

Poliisi ei keskeyttänyt kuulustelua

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli toimi yhtenä pääkuulustelijana tärkeässä Jari Aarnion huume- ja virkarikosvyyhdissä. Hän ei kuulustellut Aarniota, vaan muun muassa Aarnion rikoskumppaneiksi epäiltyjä naisia.

Jo aiemmin on tullut ilmi, että poliisi antoi helsinkiläisnaiselle mittavia etuuksia vyyhdin aikana. Hän antoi käteistä rahaa, osti ruokakassit, maksoi ravintolatarjoiluja ja osti hänelle muun muassa skootterin, renkaat ja sen rekisteröinnin. Lisäksi hän osti naiselle kännyköitä ja kyyditti tätä matkoilla tarkoituksenaan saada nainen myönteiseksi KRP:tä kohtaan ja pysymään väleissä kuulustelijansa kanssa.

Nainen tuomittiin Aarnion rikoskumppanina reilun kolmen vuoden vankeuteen, vaikka hänen tekemisensä oli jätetty monelta osin tutkimatta.

Naisen uuden lakimiehen hovioikeuden käsittelyä varten jättämästä aineistosta käy ilmi, että poliisin erikoiset toimet eivät kohdistuneet vain kuulusteltavaan naiseen.

Erääseen kuulusteluun naisen asianajaja tuli päihtyneenä tai ainakin väsyneenä päihteisiin liittyneen illanvieton jäljiltä. Asianajaja, nainen ja KRP:n poliisi menivät läheiseen ravintolaan syömään ennen Kouvolan poliisiasemalla pidettyjä kuulusteluja.

Asianajaja joi paikalla omia alkoholijuomiaan, kunnes tarjoilija huomasi sen, puuttui asiaan ja oli heittää koko seurueen ulos ravintolasta.

Vasta tämän jälkeen kolmikko meni poliisiasemalle. Kuulustelujen aikana asianajaja kuunteli korvakuulokkeilla musiikkia.

KRP:n rikosylikonstaapeli, joka vastasi kuulustelusta ja esitutkintapöytäkirjan merkinnöistä, ei keskeyttänyt kuulustelua asianajajan tilan ja käyttäytymisen vuoksi, vaan samaan aikaan pommitti naista rauhassa omalla tarpeellaan saada tiettyjä asioita kirjatuksi kuulustelupöytäkirjaan.

Naisen kuulusteluja ei myöskään kuulusteluhuoneessa videoitu, vaikka esimerkiksi kaikille Aarnion kuulusteluille tehtiin niin.

Erikoisia tapahtumia ei myöskään merkitty asianmukaisesti esitutkintapöytäkirjaan, vaan useissa pöytäkirjoissa luki kuulustelujen kestäneen useita tunteja ja usein viikonloppuisin, vaikka niistä ei pöytäkirjaan tullut kirjatuksi juuri mitään tekstiä.

Nainen närkästyi kuulustelijansa ja asianajajansa väleistä

Ravintolan jälkeisen kuulustelun tapauksessa poliisi vielä kyyditti henkilöautolla asianajajan ja naisen Kouvolasta Helsinkiin. Hän tarjoili silloin autostaan asianajajalle useita oluita.

Naisen mukaan päihtynyt asianajaja kutsui heidät jatkoille kotiinsa Helsingissä. Nainen ei jaksanut mennä, mutta hänen mukaansa hänen kuulustelijansa ja asianajajansa menivät viettämään iltaa vielä yhdessä.

Nainen mukaan asianajaja myös eräässä kuulustelussa makasi lattialla selällään selkäkipujensa vuoksi eikä osallistunut kuulustelun seuraamiseen. Erääseen kuulusteluun asianajaja tuli väsyneenä suoraan putkasta.

Naisen hovioikeuden aineistossa oleville väitteille on vahvaa tukea myös muussa oikeudenkäyntiaineistossa ja julkisiksi tulleissa asiakirjoissa. Nainen erotti asianajajansa eli haki asianajajan vaihtamista viime syksynä Helsingin käräjäoikeudelta. Prosessiin liittyvissä asiakirjoissa käsitellään samoja asioita kuin uudessa hovioikeuden valituksessa. Asianajaja on osin myöntänyt tapahtumat ja kertonut niiden johtuneen työstressistä.

Asianajajien työtä valvova riippumaton valvontalautakunta antoi asianajajalle vastikään varoituksen päihteiden käytöstä juuri näissä tilanteissa, mutta katsoi, ettei tapahtumien vakavuus edellytä hänen erottamistaan Suomen Asianajajaliitosta.

Kuulusteluaineisto on erikoisesti hankittu

Helsinkiläinen asianajaja, nuorehko mies, on alunperin kotoisin Kuopiosta. Hänet vaihdettiin pois Aarnio-vyyhdistä viime vuoden lopulla. Helsinkiläisnaisella on asiassaan nyt uusi avustaja.

Helsinkiläisnainen vaatii hovioikeutta määräämään lähes kaikki tai ainakin osan esitutkintapöytäkirjoihin kirjatuista kuulusteluistaan hyödyntämiskieltoon, koska ne on hankittu poikkeuksellisella, lain vastaisella tavalla.

Naisen mukaan kuulustelija kirjasi kuulusteluja virheellisesti tai niiden alla hänelle tarjottiin alkoholijuomia ja muita etuuksia niin, että hänellä oli tarve miellyttää kuulustelijaa vastapalvelukseksi.

Savon Sanomat selvitti jo aiemmin, että nainen sai juuri tärkeiden kuulustelujen jälkeen palkkioksi kännyköitä ja merkittäviä rahasummia. Kaikki isoimmat rahalliset hyödyt naiselle oli annettu oleellisimpien kuulustelujen jälkeen.

Naisen kuulustelut on aiemmin jätetty määräämättä hyödyntämiskieltoon juuri sillä perusteella, että niissä on ollut kuitenkin naisen asianajaja läsnä.

Hovioikeuteen jätetyn valituksen mukaan nyt julki tuodut tapahtumat kertovat uutta tietoa siitä, missä kunnossa asianajaja todellisuudessa oli ja miten hänellä oli tapaamissuhde poliisin kanssa ohi asiakkaansa niin, että se vei asiakkaan luottamuksen.

Poliisi sai jo sakkoja suppeasta selvityksestä

KRP:n kuulustelija tuomittiin aiemmin virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin naisen pyörittämisen vuoksi.

Hän jätti käräjäoikeuden tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen valituksen, jossa kertoi toimiensa olleen KRP:n esimiesten antama tehtävämääräys hänelle. Hovioikeus ei antanut tuomiosta valituslupaa, joten poliisin tuomio on lainvoimainen.

Poliisin toimia ei edes juuri tutkittu. Kun hänen antamansa skootteri ja rahalahjat tulivat ilmi julkisuudessa kesällä 2015, hänen omat esimiehensä tekivät asiassa esiselvityksen julkisen kohun takia. KRP:ssä oli tiedetty asiasta jo ennen julkista kohua, mutta siihen ei silloin puututtu.

Vasta KRP:n itse tekemän selvityksen ja asioiden rajauksen jälkeen asia siirrettiin tutkinnanjohtajalla, syyttäjä Pertti Lahtiolalle, jonka tutkinnassa tapaus käsiteltiin hyvin niukasti.

Esitutkinnasta jätettiin pois osa poliisin antamista etuuksista, alkoholitarjoilut sekä syy, kenen määräyksestä ja miksi hän oli niin toiminut. Tutkinta rajattiin hyvin suppeaksi, mutta se johti silti tuomioon.

Tuomio ei ole poliisin uraa haitannut. Hän jatkaa töitään keskusrikospoliisissa normaalisti.

Epäselvistä kuulusteluista on ollut merkittävää haittaa koko oikeusprosessin ajan. Naisen kuulusteluja on oikeudessa käytetty näyttönä osin Aarniota vastaan, mutta ne eivät ole siinä ratkaisevassa osassa.

Nainen kuulustelujen merkitys hänen omassa tuomiossaan on ollut kuitenkin suuri. Naisen erikoisen pyörittelyn takia epäselväksi ja tutkimatta jäi myös, minne ja keille hasista oli myyty ja millaisia määriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hovioikeus aloittaa Aarnio-vyyhdin käsittelyn – päätuomitut ei itse paikalle

Syyttäjät valittivat kaikkien Aarnio-vyyhdin avainhenkilöiden tuomioista

KRP:n tuomittu poliisi olisi halunnut selittää oikeudessa työtään - rahaa, ruokaa ja skootteriosto

Aarnion hasiksia päätyi Kuopioon tiedettyä isompi määrä

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Skootterin ostajan luo tunki poliiseja - Oudolle kotietsinnälle löytyikin nyt selityksiä

Tausta: Rikostutkijan erikoiset toimet löytyvät kuiteista ja viesteistä

Epäiltyä kestinneen rikostutkijan toimet olivat työkavereiden tiedossa