Aarnio-vyyhti: Vielä yksi huumerikossyyte esillä oikeudessa

Leppävirtalaiselle 62-vuotiaalle naiselle luettiin perjantaina syyte huumausainerikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Samasta rikoksesta syytettynä on myös pirkanmaalainen mies. Nainen kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjä vaatii naiselle kaikkiaan kahdeksan vuoden vankeustuomiota, rikoshyötyä tuomittavaksi valtiolle ja naista heti vangittavaksi tuomion jälkeen. Syyttäjä vaatii naiselle tuomiota perjantaisen syytteen lisäksi viidestä törkeästä huumausainerikoksesta, jotka on käsitelty oikeudessa aiemmin viime syksyn ja talven aikana.

Perjantainen oikeudenistunto oli viimeinen istuntopäivä viime vuoden kesäkuussa alkaneesta Jari Aarnion huume- ja virkarikossyytteiden pääoikeudenkäynnistä, joissa leppävirtalaisnaista syytetään yhdeksi Aarnion pääapuriksi hasiskaupan järjestelyissä.

Kotietsintä Leppävirralla

Perjantaina oikeudessa käsitelty syyte koski Leppävirralla omakotitaloon ja sen piharakennuksiin tehtyä kotietsintää viime vuoden keväällä.

Keskusrikospoliisi tutki naisen talon etsiessään muun muassa hänen kännyköitään tutkintaa varten.

Etsinnällä löytyikin myös huumausaineita, kannabista eri muodoissaan. Nainen kiistää, että huumeet olisivat olleet hänen.

Asia piti käsitellä jo aiemmin talvella pääoikeudenkäyntiin varattuina päivinä, mutta kaikkia syytettyjä ei silloin tavoitettu ajoissa.

Aarnio-vyyhdin syytetyt ovat vapaina odottamassa oikeusprosessin etenemistä, joten moni heistä on ollut milloin Espanjassa, milloin Hollannissa. Se käy ilmi heidän vastauksistaan, miksi kaikkia ei saatu oikeussaliin talvella, sekä muun muassa osallisten itse tekemistä päivityksistä sosiaalisessa mediassa.

Syytettyjä Aarnion lisäksi 12 muuta

Viimeistä yksittäistä päivää lukuun ottamatta Aarnio-oikeudenkäynti päättyi varsinaisesti maaliskuun lopussa.

Syytettyinä oli Aarnion ja leppävirtalaisnaisen lisäksi 11 muuta henkilöä. Heistä myös helsinkiläisellä 44-vuotiaalla naisella syytetään olleen kontakteja Savoon hasiskaupan takia. Naisen syytetään myyneen hasista kuopiolaismiehelle vuosina 2011–2012.

Naisella oli tiiviit suhteen myös Pieksämäen seudulle ja Mäntyharjulle, jossa hän kävi toistuvasti poliisin keräämien televalvontatietojen mukaan. Tutkinnassa ei kuitenkin selvitetty, liittyivätkö ne tapaamiset mitenkään syytettyyn hasiskauppaan.

Hasiksen ostosta epäilty kuopiolaismies sai jo aiemmin tuomionsa ja on jo kärsinytkin sen. Hänen osuutensa tutki aiemmin Kuopion poliisi.

Tuomioita kirjoitetaan jo

Aarnion lisäksi syytetyissä on kolme virasta pidätettyä Helsingin huumepoliisin poliisia. Heistä ketään ei syytetä huumerikoksista, vaan erilaisista virkarikoksista.

Koko päävyyhdin osalta asian ratkaisevat kolme käräjätuomaria, jotka ovat aloittaneet jo tuomioiden kirjoittamisen. Koko vyyhti etenee niin, että tuomarit kirjoittavat ratkaisujaan koko kesän. He ehtivät pitää vain kaksi viikkoa kesälomaa heinäkuussa.

Tuomiot tulevat julki aikaisintaan elokuun loppupuolella. Tarkempi aika selviää vasta elokuussa.

Aarniolle syyttäjät vaativat jopa 11 vuoden vankeustuomiota törkeistä virka- ja huumausainerikoksista. Hän kiistää syytteet.

Aarnio kiistää järjestelleensä isoja hasiseriä Suomeen ja kertoo esimerkiksi yhteydenpidon leppävirtalaisnaiseen olleen muuta työtietojen vaihtoon tai yhteisiin tuttuihin liittyvää yhteydenpitoa.

Kesti 97 päivää ja sitä ennen jo 31 päivää

Käräjäoikeuden tietojen mukaan pääoikeudenkäynnissä kuultiin kaikkiaan 156 henkilöä ja käsiteltiin hieman alle 3 000 kirjallista todistetta.

Pääkäsittely valmisteluistuntoineen kesti yhteensä 97 päivää vuoden aikana.

Sitä ennen oikeudessa käsiteltiin jo seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyneet petos- ja lahjusrikossyytteet 31 päivässä.

Niin kutsutussa Trevoc-haarassa Aarnio sai viime kesänä tuomion törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion 1 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi vankeuteen.

Myös kaksi seurantalaitefirman avainhenkilöä saivat ehdolliset tuomiot avunannosta törkeän virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Trevoc-haaran käsittely on parhaillaan käynnissä Helsingin hovioikeudessa. Se kestää juhannukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio-vyyhti: KRP:n pääkuulustelijalle syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta

Aarnion lahjustuomion käsittely alkoi hovioikeudessa

Aarnio-syyttäjä: Luotto poliisiin on säilynyt

Syyttäjä vaatii Aarniolle ja jengipomolle 11 vuotta vankeutta ja kahdelle poliisillekin vankilatuomiota