Aarniolla oli suhteita huumerikollisiin ainakin koko 2000-luvun ajan

Helsingin huumepoliisin entisellä päälliköllä Jari Aarniolla on ollut tuomituissa huumerikollisissa luottohenkilöitä ainakin koko 2000-luvun ajan.

Aarnion rikoskumppanina joulukuussa tuomittu Mari Romano kertoo Helsingin hovioikeuteen jättämässään valituksessaan, että hän on toiminut Aarnion tai Helsingin huumepoliisin lähteenä koko 2000-luvun.

Romanon uusi lakimies vaati pitämään koko valituksen salaisena sen arkaluontoisuuden vuoksi. Hovioikeus päätti kuitenkin määrätä kaikki rikosvyyhdin valitukset julkisiksi tällä viikolla.

Romano ei itse hyödy mitään kertomalla näin pitkästä yhteistyöstä Aarnion kanssa, joten väite on siksi melko luotettava. Se saa tukea myös esitutkinnassa ilmi tulleista tiedoista tapaamisista ja viesteistä.

Sen sijaan kiistanalaista on, mitä kaikkea yhteistyösuhteeseen kuului. Keskusrikospoliisi ei tutkinut Romanon tekemisiä kuin lyhyesti vuodelta 2011, joten Romanon tekemisistä on vain hyvin rajallisesti tietoa.

Hänellä on kuitenkin taustallaan huumerikostuomioita ja hän kuului aikoinaan nyt jo edesmenneen huumekauppiaan Miika Kortekallion lähipiiriin.

Välit jo edellisten tutkintojen aikaan

Romanon kertoma tarkoittaa sitä, että hän itse tunnustaa olleensa Aarnion yhteistyökumppani myös aikana, jolloin hän vaikutti Pieksämäellä ja Mäntyharjulla sekä vieraili usein myös Leppävirralla entisen miesystävänsä siskon Seija Kortekallio-Lammen luona.

Itä-Suomen poliisit yrittivät tutkia Romanolle ainakin kahdesti syytteitä huumekaupasta 2000-luvun puolivälissä ja pian sen jälkeen. Hän saikin niistä pieniä tuomioita, mutta viimeistään hovioikeudessa hän tai muut syytetyt kuvasivat hänen roolinsa niin vähäiseksi, että tuomiot jäivät pääosin korkeintaan ehdollisiksi rangaistuksiksi.

Romanoon liittyvissä jutuissa tuli aikoinaan ilmi myös erikoisia sählinkejä, rikollisten saamia varoitussoittoja ja kasaan kuivuneita takavarikkoyrityksiä niin, että tapauksiin huhuttiin jo aiemmin liittyvän jotain erikoista. Aarnion rooli niissä ei kuitenkaan tullut esille niin isosti kuin hänen tuoreimmassa tuomiossaan. Siksi Romanon kertoma on merkittävä ja vahvistaa aiempia epäilyjä.

Romano tuomittiin Aarnio-vyyhdissä hasiksen myynnistä Kuopioon paikalliselle, pienen mittakaavan huumekauppiaalle. Teletiedoista ilmeni Romanon käyneen usein myös Pieksämäen seudulla, mutta asiaa ei tarkemmin noteerattu Aarnio-tutkinnassa.

Vääntöä taas yhteydenpidon syistä

Myös Kortekallio-Lampi tuomittiin Aarnion rikoskumppanina vankeuteen. Molemmat naiset vaativat nyt tuomioidensa kumoamista.

He kertovat auttaneensa Aarniota poliisiasioissa ja katsovat, etteivät ole voineet tietää Aarnion pelaavan kaksilla korteilla.

Syyttäjien mukaan Aarnio vetoaa kuitenkin poliisin tietolähdetoimintaan pelkkänä silmälumeena, jonka suojissa Aarnio todellisuudessa teki hasiskauppaa rikoskumppaniensa kanssa heidän tietensä.

Syyttäjät vaativat molemmille naisille ankarampia tuomioita sekä myös Aarnion tuomitsemista yhdestä huumerikoksista, jonka syyte aiemmin hylättiin.

Helsingin hovioikeus aloitti valitusten käsittelyn tiistaina valmisteluistunnolla, jossa osapuolet kävivät läpi, mitä kirjallista todistelua hovioikeudessa halutaan esittää, keitä kutsutaan todistajiksi ja missä järjestyksessä asiat käsitellään.

Paikalla istunnossa olivat asian ratkaisevat neljä hovioikeudenneuvosta, esittelijä, syyttäjät ja osapuolten avustajat. Itse syytettyjä ei velvoitettu vielä olemaan paikalla.

Hovioikeuden tämänhetkisen tiedon mukaan Aarnion virka- ja huumerikosvyyhdin pääkäsittely hovioikeudessa alkaa syyskuussa ja kestää ensi vuoden kesään asti. Tuomio annettaisiin silloin aikaisintaan seuravana syksynä tai talvena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio-vyyhti: Tutkintaryhmä antoi puolustukselle väärää tietoa tutkinta-aineistosta

Aarnio-vyyhti: Poliisi tarjoili asianajajalle olutta kuulustelupäivänä

Hovioikeus määräsi Aarnio-vyyhdin kaikki valitukset julkisiksi

Aarnio-oikeudenkäynnin muut tuomitut valittivat julkisuudesta ja pitkästä kestosta

Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Syyttäjät valittivat kaikkien Aarnio-vyyhdin avainhenkilöiden tuomioista

Aarnio-oikeudenkäynnissä oli keksittyjä tarinoita: Veiko, rahalavastus ja puhelinten piilopaikka

Valtio maksaa 1,3 miljoonaa euroa Aarnio-vyyhdin asianajokuluja

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset