Aarniolle ja alaiselle vaaditaan tuomiota Kuopion sotkun takia

Syyttäjät vaativat Jari Aarniolle ja hänen alaiselleen rangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä Kuopiossa ilmi tulleen hasiskaupan tutkimatta jättämisestä.

Asiaa käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona osana laajaa Aarnio-oikeudenkäyntiä.

Syyttäjien mukaan Aarnio ja Helsingin rikosylikonstaapeli vaikuttivat silloisen Pohjois-Savon poliisilaitoksen huumepoliiseihin niin, ettei helsinkiläisnaisen osuutta hasiksen välitykseen tutkittu.

Aarnio kiistää vaikuttaneensa asiaan mitenkään. Aarnion alainen kertoi tarjonneensa Kuopion poliiseille vain kuulusteluapua, jos sellainen oli tarpeen.

Tietoja välitettiin

Kuopion poliisit kertoivat välittäneensä tiedot Helsinkiin siinä vaiheessa, kun kyse oli vasta huumerikoksen epäilyksen siemenestä ja heillä oli perusteltu syy uskoa Helsingin poliisilla olevan jokin isompi juttu kesken saman epäillyn kanssa.

- Pidin itsestään selvänä, että sitä tutkintaa jatketaan jossain, rikosylikonstaapeli Esko Heiskanen Itä-Suomen poliisista kertoi oikeudessa.

Hän muistutti kuitenkin, ettei huumerikostutkinnan tulosta voi ennalta tietää. Osa epäilyistä kuivuu kasaan, osaa laajenee ja osa tuottaa tulosta vasta viiveellä.

Myös tutkinnanjohtaja Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoi jääneensä käsitykseen, että Helsingin huumepoliisilla oli meneillään laaja jatko-osa niin kutsuttuun Pihlajamäen huumejuttuun.

- Kun Suomessa otetaan isompia eriä pois markkinoilta, maakunnissakin on helpompi olla, Korhonen perusteli sitä, miksi piti hyvänä luulemaansa töiden jakoa Helsingin kanssa.

Tietoja usealla tutkintaryhmällä

Vasta myöhemmin ilmeni, ettei lopulta mikään poliisiyksiköistä saattanut  helsinkiläisnaista rikosvastuuseen.

Tapauksessa erikoista on, että koko tutkinnan alkuvaiheen ajan Kuopion ja Helsingin poliiseille kerrottiin naisen osuuden jääneen kokonaan tutkimatta.

Kesken Aarnio-vyyhdin tutkinnan selvisi, että näin ei ollutkaan. Keskusrikospoliisi tutki samaan aikaan naisen toimia ja otti naisen puhelimia myös telekuunteluun.

Tutkinta ei kuitenkaan johtanut mihinkään, vaan KRP keskeytti tutkinnan kesällä-syksyllä 2012.

Tämä oli Helsingin huumepoliisin tiedossa. Kukaan ei kuitenkaan syystä tai toisesta kertonut asiasta mitään Kuopion poliiseille ennen kuin asia paljastui rekistereistä virkarikostutkinnan aikana.

Nyt nainen on syytettynä törkeistä huumausainerikoksista. Häntä syytetään Aarnion rikoskumppaniksi.

Nainen ja Aarnio kiistävät syytteet.

Oikeus antaa asiassa ratkaisunsa ensi vuonna, todennäköisesti vasta ensi kesänä.

 

Kuopion huumepoliisit kertoivat kostopuheista

Poliisin ykkösketjut nyreissään – "KRP:ssä muutama vihaa meitä"

Poliisin tietolähteistä ei mitään yhteisymmärrystä – ohjeet vaillinaisia, turvallisuus huolettaa

Huumepoliisit: Tutkinta oli asenteellinen

Kommentti: Oikeuden Aarnio-päätös oli rohkea

Aarniolle kielto ottaa yhteyttä jutun todistajiin

Käräjäoikeus: Jari Aarnio pääsi vapaaksi

Kuopion huumepoliisien törkeät rikosepäilyt nurin