Aarnion vuoro oikeudessa - väitti rahakätköä lavastukseksi

Törkeistä huume- ja virkarikoksista syytetyn Jari Aarnion mukaan hänen tontilleen kaivetusta rahakätköstä löytyi sormenjäljet rikolliselle, joka liittyy Hollannista Suomeen salakuljetettuihin huumetynnyreihin.

Aarnio kertoi asiasta oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

Aarnio väittää tontiltaan Porvoosta löytyneitä rahoja lavastukseksi. Syyttäjien mukaan rahat ovat osa näyttöä Aarniota vastaan.

Rahoja etsimässä olivat myös Itä-Suomen sekä Päijät-Hämeen poliisilaitosten rahakoirat. Asia käy ilmi kesän aikana tehdyistä lisätutkinnoista, joissa rahojen löytyminen käydään läpi.

Lisätutkintapöytäkirjat tulivat julkiseksi vasta nyt syksyllä.

Niillä tutkintaryhmä pyrkii osoittamaan, että rakenteilla olevan ison huvilan istutuspenkereestä löytyneet rahat löytyivät poliisityöllä, eivät vilpillisesti.

Ensin rikollispomon tontti, sitten täsmäiskut Aarnion tonteille

Rahat löytyivät viime vuoden toukokuussa. KRP oli pyytänyt omien tutkijoidensa avuksi virka-apua Puolustusvoimilta sekä rahakoiria eri puolilta Suomea.

Ensin poliisit tekivät laajat etsinnät Aarnion rikoskumppaniksi epäillyn United Brotherhoodin rikollispomon pihoille. Seuraavaksi samanlaiset isot etsinnät tehtiin yhtä aikaa Aarnion tonteille Porvooseen ja Hankoon.

Porvoon tontti tutkittiin ensimmäisen kerran jo marraskuussa, jolloin etsintää teki muun muassa Päijät-Hämeen rahakoira. Tutkinnanjohtajien mukaan etsintä jäi silloin pintapuoliseksi kiireen takia.

Talven aikana Aarnion viestien tutkiminen sai tutkintaryhmän epäilemään, että Aarniolla voi olla edelleen tiedettyä enemmän käteistä rahaa. Rahaa oli yritetty jäljittää ulkomailta, mutta kun se suunta ei edennyt, tutkijat halusivat penkoa tontit uudelleen.

Kun lumet sulivat, toukokuussa paikalla oli kaksi rahakoiraa, joista toinen Itä-Suomen poliisilta.

Rahakoirien tehtäväksi oli annettu etsiä koko 1,5 hehtaarin tonttia, sillä rakennusten sisätilat oli etsitty edellisenä syksynä.

Samaan aikaan KRP:n tutkija itse tutki pengerryksiä apuvälinein. Kaikkiaan etsinnöissä apuna oli ollut muun muassa maatutka ja metallinilmaisin.

Lauta pystyssä, putki piilossa

Koirat eivät tehneet ilmaisuja, mutta penkereitä kaivellut tutkija teki löydön. Tutkijat olivat olleet paikalla vain puoli tuntia, kun penkereestä löytyi noin 60 sentin syvyyteen kaivettu salaojaputki, jonka sisällä oli kannellinen muovisanko.

Todistajalausunnon mukaan muovisankoja ja -pussi olivat sisäkkäin niin, että kätkö oli sään ja ajan kestävä.

Todistajalausunnon mukaan kun etsijät olivat paikalla, kätkön kohdalla oli lauta pystyssä maassa. Vastaavaa lautaa ei ollut pystyssä muualla rakennuksen ympärillä.

Rahakätköstä löytyi 64 800 euroa 500, 200 ja 100 euron seteleinä.

KRP:n tutkimuksissa rahoista löytyi seitsemän henkilön sormenjäljet, jotka olivat poliisin rekistereissä. Heistä kaksi oli ulkomaalaisia, yksi oli autokauppias ja yksi oli vastikään ostanut hasista. Ainakin yksi oli United Brotherhoodin jengipomon tuttu.

Kukaan heistä ei kuulusteluissa tiennyt rahoista mitään.

Kun rahalöydöstä kerrottiin Aarniolle vankilaan, hän tutkinnanjohtajien mukaan reagoi asiaan erittäin voimakkaasti. Aarnio sai siihen tilanteeseen tukea. Tutkintaryhmälle Aarnion reaktio vahvisti käsitystä, että kätkö oli hänen.

Rahalöydön innoittamat tutkijat tutkivat KRP:n johdolla tonttia vielä viisi päivää lisää, mutta paikalta ei löytynyt enää muita kätköjä.

Käytettyä rahaa on ollut paljon

Aarniolle on laskettu olleen ylimääräisiä tuloja 22 000–26 000 euroa vuodessa vuosina 2006–2014 lukuun ottamatta vuotta 2009, jolloin ylimääräisiä tuloja oli 7 000 euroa.

Summat ovat hänen tai hänen perheensä käyttämiä varoja, jotka eivät olleet verotarkastuksen mukaan peräisin palkkatuloista tai muista tiedoissa olleista lähteistä.

Aarnion pääkuuleminen oikeudenkäynnissä jatkuu keskiviikkona ja perjantaina niin, että oikeudessa käydään läpi Aarnion vastausta, mistä muut selittämättömät varat olivat peräisin.

Tiistaina oikeudenkäynnissä Aarnio väitti häneen kohdistuvien rikosepäilyjen olevan väärää tulkintaa viesteistä ja toimista, joilla Helsingin huumepoliisi tutki 2010–2011 Helvetin enkeleiden ja United Brotherhoodin epäiltyä huumekauppaa.

Hänen mukaansa tutkinnassa oli myös luvaton asekauppa Suomesta Hollantiin.

Aarnion mukaan Hollannin päässä oli epäiltyjä, jotka lähettivät ensin puulaatikoissa huumeita Hollannista Suomeen ja sitten myös metallitynnyreissä.

Aarnio kertoi oikeudenkäynnissä, että niin kutsutuilta Malmin ja Leppävirran naisilta hän sai pikkutietoja rikostutkintaan eikä viesteissä heidän kanssaan olisi ollut kyse huumeista niin kuin syyttäjät väittävät.

Ylen ja MTV:n mukaan Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi oikeudenkäynnissä myös, että KRP oli pimittänyt puolustukselta käytöstä merkittävää tutkinta-aineistoa eli niin kutsuttuja tolppavalvontatietoja. KRP:n päällikkö Robin Lardot oli vahvistanut aiemmin tänä vuonna allekirjoituksellaan vastauksen, jonka mukaan puolustukselle oli annettu kaikki pyydetyt tiedot.

Leppiniemi kuitenkin tarkisti asian kovalla työllä eri käräjäoikeuksien pakkokeinoista, jolloin selvisi, että tutkinnan tietoja oli jäänyt puolustukselta saamatta.

Aarnion pääkuuleminen jatkuu keskiviikkona ja perjantaina, jolloin Aarnio kertoo lisää tiedoistaan Hollannin rikollisista sekä omista varoistaan. Sen jälkeen on syyttäjien kyselyvuoro kysellä Aarniolta tämän väittämistä.

Aarniota syytetään useita törkeistä huumausaine- ja virkarikoksista. Hän kiistää syytteet. Syyttäjät vaativat hänelle 13 vuoden vankeustuomiota.

KRP:n kuulustelijasta alkoi rikostutkinta

Virolaispoliisi avautui oikeudessa Aarnion sijoituksista

Aikataulu venyy - Aarnio-käräjille kutsutaan lisää todistajia

Aarnio-tutkinnanjohtajat eivät ehkä tienneet toistensa toimista

Aarnio-vyyhti: Naiselle tarjottiin etuuksia ja kyseltiin muista poliiseista

Hasistynnyreitä ennen Suomeen tuli outoja puulaatikoita

Näin Aarnio-vyyhti on edennyt - Jari Aarnion rikostutkintaan liittyvät uutiset