Aarteen etsinnän harrastaja löysi Suomesta huippuharvinaisen kolikon – Tulli takavarikoi löydön, kun mies yritti myydä sen luvatta ulkomaille

Tulli epäilee eteläsavolaisen metallinetsintäharrastajan löytäneen maastosta erittäin harvinaisen ja arvokkaan viikinkiaikaisen kolikon ja jättäneen ilmoittamatta löytönsä Museovirastolle.

Tulli vaati kolikon takavarikoitavaksi Tanskasta, jonne mies oli lähettänyt sen huutokaupattavaksi.

Tulli takavarikoi löydön ja toimitti sen takaisin Suomeen. Syyttäjä vaatii kolikon myymistä yrittäneelle miehelle rangaistusta, koska muinaisesinettä ei ollut ilmoitettu Museovirastolle eikä sille ollut haettu eikä myönnetty maastavientilupaa, joka erittäin harvinaisille muinaisesineille tulee hakea kulttuuriesineiden maastaviennin rajoittamisesta annetun lain perusteella.

Miehelle luettiin vastikään syyte salakuljetuksesta, mutta käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisunsa vasta myöhemmin keväällä.

Kolikko ainakin 10 000 euron arvoinen

Syytetty mies on aktiivinen metallinetsintäharrastaja, joka oli aiemmin toimittanut Museovirastolle esineitä arvioitavaksi.

Syytteen mukaan mies harrastuksensa vuoksi tiesi muinaisesineisiin liittyvistä säädöksistä ja velvollisuuksista. Tämän mies on myös itse myöntänyt.

Tullin mukaan mies ilmoitti aarteen etsintään erikoistuneessa Facebook-ryhmässä löytäneensä kolikon maasta ja pyysi apua sen tunnistamiseen. Hän sai löydöstään myös useita onnitteluja ryhmässä. Facebook-ryhmän keskustelussa nimittäin tunnistettiin ainakin alustavasti kolikon luonne, ikä ja harvinaisuus.

Kolikko oli erittäin harvinainen löytö Suomessa. Tullin mukaan se oli viikinkiaikainen ja arvoltaan vähintään 10 000 euron arvoinen, jos ei sitä hintavampikin.

Tutkinnan aikana mies myönsi, että hän oli ollut yhteydessä tanskalaiseen huutokauppataloon, josta hän oli saanut varmistuksen kolikon alkuperästä sekä hinta-arvion esineestä. Sen jälkeen mies oli lähettänyt kolikon Tanskaan myytäväksi.

Kun kolikko laitettiin esille huutokauppatalon nettisivulle, asia tuli kuitenkin myös viranomaisten tietoon.

Muinaisesinelöydöistä ilmoitettava

Syytteen mukaan muinaisesinelöydöstä olisi pitänyt ilmoittaa Museovirastolle, jolla olisi ollut myös etuosto-oikeus päättää sen mahdollisesta lunastamisesta.

Muinaismuistolain mukaan maasta löydetyt yli sata vuotta vanhat esineet kuuluvat valtiolle, ja laki velvoittaa löytäjän ilmoittamaan niistä Museovirastoon. Löydöstä voi ilmoittaa virastolle myös nettipalvelussa.

Museovirasto voi itse lunastaa löydön tai siirtää lunastusoikeuden jollekin muulle museolle.

Tunnetusta muinaisjäännöksestä olevat löydöt kuuluvat korvauksetta valtiolle, mutta muista saa korvauksen. Jalometallia olevista esineistä lunastussumma on vähintään jalometallin arvo korotettuna 25 prosentilla.

Löytäjä voi myös lahjoittaa esineen Kansallismuseon kokoelmiin, jolloin siitä saa kunniakirjan.

Syyttäjä vaatii nyt ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöneelle miehelle ehdollista vankeusrangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaatii Tullin takavarikossa olevan kolikon määräämistä palautettavaksi Museovirastolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.