Adam Grant tuli Suomeen kertomaan, miten auttajia autetaan pärjäämään yrityksissä

Jokaisen organisaation pitäisi toimia niin, että on mahdollista auttaa muita, mutta silti tehdä omat työnsä niin hyvin kuin mahdollista, sanoo amerikkalaisprofessori Adam Grant.

Hän avasi tänään Helsingin Messukeskuksessa kaksipäiväisen Nordic Business Forumin, joka on yksi Euroopan suurimmista liike-elämän konferensseista.

Grantin mukaan työyhteisöissä on usein ongelmana se, että auttaminen kasaantuu tietyille henkilöille. Auttajat eivät ehdi auttamiseltaan tehdä omia töitään.

– Auttaja uhraa itsensä ratkoakseen muiden ongelmia, Grant sanoo.

Ratkaisu ei ole lopettaa muiden auttamista ja keskittyä omaan napaan, sillä Grantin mukaan menestyvä organisaatio tarvitsee auttamisen ja antamisen kulttuuria menestyäkseen. Grant ehdottaakin, että työpaikoilla varattaisiin erikseen aikaa, jona auttaa kollegoita.

Grant kertoo esimerkin työpaikasta, jossa tiistai-, torstai- ja perjantaiaamupäivät pyhitettiin hiljaiselle työskentelylle, jolloin jokainen sai keskittyä omiin töihinsä. Muina aikoina apua sai pyytää ja antaa.

– Se paransi työtehoa 66 prosentilla, Grant kertoo.

Kaikki voivat muuttua auttajiksi

Grantia kuunnelleet markkinointipäällikkö Marjaana Vuori ja asianajaja Teea Kemppinen Bird&Bird asianajotoimistosta kiittelivät amerikkalaisprofessoria käytännönläheisyydestä.

– Hän antoi hyviä ohjeita, miten organisaatiokulttuuri rakennetaan siihen suuntaan, että näitä auttajia, uhrautujia autetaan menestymään, Vuori toteaa.

Hän muistutti, että Grantin mukaan yritys voi tukea auttajien työtä edistämällä näiden ajanhallintaa: auttaminen keskitetään, ettei työstä tule liian pirstaleista.

– Olen ajatellut, että kannattaa auttaa, kun on tarve. Mutta Grantin mukaan kannattaakin laittaa auttaminen tiettyyn kellonlyömään ja auttaa kerralla enemmän. Ajattelin, että apua, noin se on varmaan tehtävä, Kemppinen jatkaa.

Hän löysi Grantin esityksen lopusta lohdullisen viestin: kaikki voivat muuttua.

– Mietin koko esityksen ajan, mitä noista Grantin sanomista olen, auttaja, ottaja vai jotain niiden väliltä. Pitää varmaan vain pyytää palautetta ja olla rehellinen itsensä kanssa siinä, että ottaa palautteen vastaan ja kehittää itseään enemmän auttajien suuntaan, Kemppinen sanoo.

Myöhemmin päivällä Grant puhui vielä uusimman kirjansa Originalsin annista eli siitä, miten oman tiensä kulkijat muuttavat maailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.