Afganistanilainen Mojtaba Asghari, 21, sai juuri peruskoulun päättötodistuksen ja aikoo hakea Suomen kansalaisuutta – vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista yli 9000 voi nyt hakea lupaa jäädä Suomeen pysyvästi

Afganistanilainen Mojtaba Asghari, 21, katselee hymyillen tuoretta peruskoulun päättötodistustaan. Se on tärkeä jatko-opintomahdollisuuksien kannalta mutta myös siksi, että hän aikoo pian hakea Suomen kansalaisuutta.

Kun on peruskoulun päättötodistus, ei tarvitse tehdä erikseen kielikoetta, kun hakee kansalaisuutta.

– Suomen kielen numeroni on seitsemän, Jyväskylässä asuva Asghari sanoo.

Mies suoritti peruskoulun kahdessa ja puolessa vuodessa. Hän kertoo, ettei käynyt kotimaassaan koulua lainkaan. Äidinkieltään daria hän osaa lukea, mutta ei juuri kirjoittaa.

Asghari tuli Suomeen yksin alaikäisenä vuoden 2015 joulukuussa. Hän haki turvapaikkaa ja sai vajaata vuotta myöhemmin myönteisen päätöksen. Nykyinen oleskelulupa umpeutuu tämän vuoden lopulla.

Vuonna 2015 Suomeen tuli poikkeuksellisen paljon, yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttovirasto Migrin mukaan heistä yli 9 000 on saanut määräaikaisen oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella.

Tämä joukko voi nyt hakea pysyviä oleskelulupia ja Suomen kansalaisuutta, koska he ovat asuneet Suomessa neljä vuotta.

– Tämä näkyy nyt meillä pysyvien oleskelulupien hakemuksissa, joiden määrä kaksinkertaistui nopeasti syksyllä, tulosalueen johtaja Matti Mäkäräinen Migrin turvapaikkayksiköstä kertoo.

Loppuvuoden ruuhka nosti pysyvien oleskelulupien hakemusmäärän viime vuonna jo marraskuun loppuun mennessä 10 700:aan, kun aiemmin hakijoita oli noin 8 700 vuodessa.

Kun ensimmäinen oleskelulupa myönnetään kansainvälisen suojelun perusteella, se on voimassa neljä vuotta myöntämispäivästä alkaen. Mahdollisuus pysyvään oleskelulupaan ja kansalaisuuteen alkaa kuitenkin jo silloin, kun maahantulopäivästä on kulunut neljä vuotta.

Suomen kansalaisuutta on viime vuosina hakenut noin 11 000 henkilöä vuodessa.

Loppuvuonna 2019 kansalaisuuden hakijoita oli tavallista enemmän esimerkiksi Irakista ja Syyriasta, joista Suomeen tuli paljon turvapaikanhakijoita 2015.

– Kun vertaa kaikkiin vireillä oleviin kansalaisuushakemuksiin, vuonna 2015 turvapaikanhakijoina tulleet eivät ole suuri ryhmä. Heitä on satoja, tulosalueen johtaja Ulla Vainikka Migrin kansalaisuusyksiköstä sanoo.

Arkielämässä ei ole juuri merkitystä sillä, onko maahanmuuttajalla Suomen kansalaisuus vai pysyvä oleskelulupa. Kansalaisuuteen kuuluu oikeus äänestää ja asettua ehdokkaaksi valtiollisissa vaaleissa sekä miehillä asevelvollisuus.

– Kyllä minua kiinnostaa mennä täällä armeijaan, Asghari sanoo.

Mies kertoo lähteneensä Afganistanista sodan vuoksi. Hänen vanhempansa ja sisaruksensa ovat sittemmin muuttaneet sieltä Iraniin.

– Olen käynyt Iranissa kolme kertaa heidän luonaan. Vuonna 2018 menin siellä naimisiin serkkuni kanssa. Hän opiskelee englantia.

Haaveena on, että vaimokin pääsisi Suomeen. Asghari tahtoisi muutenkin auttaa perhettään.

Migrissä osattiin varautua syksyllä alkaneeseen oleskelulupahakemusten ruuhkaan. Sen arvioidaan jatkuvan ainakin ensi kesään asti.

– Toistaiseksi pysyvien oleskelulupien käsittelyajat on pystytty pitämään tavoitteen mukaisesti kahdessa kuukaudessa myönteisissä tapauksissa eli hakemusten isossa massassa, Mäkäräinen sanoo.

Käsittelyaika venyy, jos hakemukseen joudutaan pyytämään lisäselvityksiä tai jos henkilön kansainvälisen suojelun asemaa ollaan lakkauttamassa.

Kansalaisuushakemusten käsittely kestää Migrissä noin vuoden.

Peruskoulun jatkoksi Asghari aikoo heti hakea opiskelemaan lähihoitajaksi joko ammattikouluun tai oppisopimuksella.

– Olen ollut työharjoittelussa päiväkodissa ja vanhainkodissa.

Asghari on myös suorittanut ajokokeen taksilupaa varten, mutta kirjallista koetta hän ei vielä ole saanut läpi. Hän haluaisi työskennellä taksinkuljettajana opiskelun ohessa. Jyväskylän osoitteet ovat tulleet tutuiksi jo työssä pitserian kuskina.

– Haluan tehdä työtä, saada rahaa ja maksaa veroja. Ei niin, että saisin rahaa vain Kelasta.

Turvapaikanhakijat

Vain osa saa Suomesta suojelua

Kansainvälinen suojelu oleskeluluvan perusteena tarkoittaa joko turvapaikkaa (pakolaisasema) tai toissijaista suojeluasemaa.

Tällöin ensimmäinen oleskelulupa on voimassa neljä vuotta.

Turvapaikanhakijoita oli huippuvuonna 2015 lähes 32 500. Vuonna 2016 heitä oli noin 5 600, vuonna 2017 noin 9 500 ja vuonna 2018 noin 4 200.

Kansainvälistä suojelua sai vuonna 2015 noin 1 500 turvapaikanhakijaa, vuonna 2016 noin 6 300, vuonna 2017 noin 3 200 ja vuonna 2018 noin 2 300 hakijaa.

Ruuhkassa hakemuksia on käsitelty useamman vuoden aikana.

Osa hakemuksista on myös palautunut Migrin käsittelyyn valitusten jälkeen.

Muita oleskelulupien myöntämisen perusteita ovat esimerkiksi työ, opiskelu ja perhesiteet Suomeen.

Lähde: Maahanmuuttovirasto Migri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikka-asiaa jatkohakemuksissa yhtä laajasti kuin ensimmäisellä kerralla – syynissä ovat kuitenkin rikokset ja kotimaahan matkustelu

Uusimmat

Kotimaa

Pieksämäen sosionomi-koulutus vetovoimaisin, vaikka kampus on lakkautusuhan alla

Presidentti Niinistö ihmettelee MTV:lle kriisinyrkkijupakkakeskustelua

Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"

Pikavippiyhtiön toimitusjohtaja ennakoi maksuhäiriöaaltoa – perintään joutumisen voi välttää sopimalla eräpäivän siirrosta tai maksuvapaasta kuukaudesta

Kunta-alan työehtosopimusta koskevaa umpisolmua availlaan jälleen ensi viikolla

Kuopiolaiset taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi suosittujen näyttelyjen "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle

Kaksi miestä yritti murtautua varkaisiin apteekkiin

Työmatkaliikenteen rajoittamisesta Lapissa tuli hankalasti yhteen sovitettava pulma – perjantaille kaavailtu hallituksen neuvottelu asiasta siirtyi, koska valmistelutyö on vielä kesken

Itse tehty maski ei suojaa koronatartunnalta, korostavat viranomaiset

Puolustusvoimat raivasi räjähteitä koulun rakennustyömaalta Liperin Ylämyllyllä – sodanaikaisen kätkön räjähteet yhä toimintakuntoisia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.