Puolustusvoimat kouluttaa varusmiehet käsittelemään tunteitaan

Puolustusvoimat on yhteistyössä Väestöliiton kanssa alkanut suunnitella kaikille varusmiehille suunnattua aggressionhallintakoulutusta. Varusmiespalvelukseen sisältyvä kahden tunnin kurssi aloitetaan ensi vuonna, ja tavoite on kouluttaa koko ikäluokka vuonna 2014.

Puolustusvoimien sosiaalipäällikön Veli Särmäkarin mukaan taustalla on valtion eri hallinnonaloja koskeva kansallinen toimintaohjelma, jonka tarkoitus on ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

– Me olemme päättäneet toteuttaa sen puolustusvoimissa siten, että yhdessä Väestöliiton kanssa rakennetaan kahden tunnin koulutuspaketti varusmiehille, Särmäkari esittelee.

Hänen mukaansa armeijan johto odottaa koulutuksen toimivan paitsi kansalaisvalistuksena myös kohentavan varusmiesten sotakuntoa.

– Sotilaan hyviin taitoihin kuuluu itsehillintä, itsetunto ja aggression hallinta. Toisaalta kaikista näistä on hyötyä myös työelämässä ja parisuhteessa, Särmäkari toteaa.

Väestöliiton kouluttaja piti torstaina pilottikurssin 24:lle varusmiehelle Karjalan lennoston päätukikohdassa Rissalassa. Siitä kerätty palaute vaikuttaa kurssin sisältöihin ja tapohin jatkossa.

Luvassa on ainakin toiminnallisia mielikuvaharjoituksia sekä puhetta omien tunteiden hahmottamisesta ja hallitsemisesta. Lisäksi kurssilla esitellään Väestöliiton kehittämiä erilaisia mielenhallintakeinoja, joita varusmiehet voivat ottaa käyttöön tunteiden kuumetessa esimerkiksi nakkikioskilla tai parisuhderiidassa.

Samankaltaisia metodeja on aiemmin käytetty Suomessa lapsiin ja nuoriin.

–Kyse on ihan tavallisista suuttumuksenhallintataidoista, joita opetetaan päiväkodeissa ja koulussa, ja tämän jälkeen myös armeijassa, Väestöliiton asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore kertoo

Varusmiesten kohdalla kurssisisältöjä on hänen mukaansa sovellettu niin, että ne ottavat huomioon parikymppisten nuorten aikuisten elämäntilanteen.

Lue aiheesta lisää perjantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.