Ahdingossa olevien maatilojen hyväksi puuhattu kansalaiskeräys kaatui suomalaiseen byrokratiaan

Tuusniemeläinen Kirsti Juvonen on lopettanut ponnistelunsa maatilojen hyväksi. Juvonen esitti maaliskuussa Facebookissa kansalaiskeräystä talousvaikeuksista kärsivien maatilojen sähkölaskujen maksamiseksi. Tuolloin Savon Voima ehti jo katkaistakin sähköt noin kymmeneltä tilalta. Nyt ahdinko on noussut uudestaan esiin.

– Keräys kaatui suomalaiseen byrokratiaan. Verkostomme oli jo iso, ja auttajia olisi ollut kymmeniä tai jopa satoja. Mutta ei kerta kaikkiaan keksitty menetelmää, jolla keräys olisi saatu pystyyn.

Byrokratialla Juvonen tarkoittaa esimerkiksi keräyslupaa poliisilta ja ennakkopäätöstä verottajalta. Hän yritti toteuttaa asiaa muun muassa osuuskunnan kautta, mihin kuuluu Juvosen lisäksi noin 50 muuta ihmistä.

– Suomen lainsäädäntö on niin monimutkainen, että viimeistään rahastonhoitajamme sanoi, että ei tästä tule mitään. Apua tarjoavat ihmiset pettyivät, Juvonen harmittelee.

Myös sähkölaskuja karhuava Savon Voima piti Juvosen ehdotusta kansalaiskeräyksestä hyvänä maaliskuussa. Savon Voimalta todettiin tuolloin, että tietosuojalainsäädäntö voi muodostua ongelmaksi.

– Ilmeisesti myös Savon Voimalla on todettu, että keräystä ei voi järjestää. Nyt ratkaisu asiaan olisi, että ahdingossa olevat ihmiset tulisivat julkisuuteen. Suomessa on kuitenkin mahdollista lahjoittaa 4 000 euroa ilman lahjaveroa, Juvonen pohtii.

– Mutta tuskin kukaan tulee julkisuuteen, sillä häpeä siitä, että ei pärjää, on niin suuri, hän manaa.

– Halusin auttaa ihan yksityishenkilönä ja suomalaisen ruokahuollon turvaamiseksi, Juvonen kertoo motiivistaan perustaa keräys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Liiton toiminnanjohtaja maatilojen ahdingosta: "Tämä on vakava viesti yhteiskunnastamme"

Yhtiö uhkaa katkaista sähköt liki kymmeneltä maatilalta - "Tämä on ollut melkoista väsytystaistelua"

Maatilojen sähkökatkot: "Se on liikuttavaa tässä tilanteessa"

Savon Voima kommentoi maatilojen sähköahdinkoa: Haluaa rauhoitella keskusteluun osallistuneita

Rahat loppu, sähköt poikki: Kansalaisilta pyydetään apua maatiloille