Ahdistelijakauppias ei saanut tuomioonsa valituslupaa

Naistyöntekijöitään usean vuoden ajan kourinutta ja nimitellyttä varkautelaiskauppiasta saattaa odottaa vaatimus jopa yli 400 000 euron korvauksista.

Korkein oikeus ei antanut kauppiaalle valituslupaa käräjä- ja hovioikeuksien tuomioista.

Päätös tuli jo maaliskuussa, mutta asianosaiset, seitsemän entistä työntekijää saivat asian tietoonsa vasta viime viikolla.

– Tämä on hirveä helpotus. Asia on nyt tutkittu ja selvitetty, eikä vanhoja haavoja tarvitse enää repiä auki. Vain korvausoikeudenkäynti on vielä edessä ja saatamme nostaa alkuperäistä vaadettamme, kertoo yksi naisista.

Käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan viime vuonna sataan päiväsakkoon työsyrjinnästä ja työturvallisuusrikoksesta. Sakosta kertyy maksettavaa 7 500 euroa. Mies joutuu lisäksi korvaamaan 30 000 euroa oikeudenkäyntikuluja käräjä- ja hovioikeudesta.

Naisten tällä hetkellä yhteensä noin 335 000 euron korvausvaade käsitellään vielä syksyllä erikseen Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Kourimisen lisäksi mies nimitteli naisia muun muassa kotkaksi, läskiksi, vanhaksi akaksi ja tytöntylleröksi.

Kauppias on kiistänyt kaikki häneen kohdistuneet syytteet ja syyttänyt päinvastoin kahta naista aiheettomasti varastelusta.

Tapaukseen liittyvät myös kauppaliikkeen sisäilmaongelmat. Kun naiset yrittivät korjata asiaa, kauppias katkaisi kesän ajaksi lämmön ja lämpimän veden kiinteistöstä.

Vyyhti alkoi purkautua, kun työsuojelupiiri teki kauppiaasta rikosilmoituksen 2013.

Kauppias on tuomittu myös aiemmin vuonna 2003 sakkoihin työsyrjinnästä.