Ahkeran peltipoliisin miniloma loppui

Yksi Suomen ahkerimpia peltipoliiseja on palannut töihin Varkauden Taipaleentielle.

Valvontatolppa napsi kesä- ja heinäkuussa ylinopeuksia sellaiseen tahtiin, että poliisin liikenneturvallisuuskeskus joutui sammuttamaan kameran kahdesti.

Liikenneturvallisuuskeskuksen ylikonstaapelin Tapio Salon mukaan 15 valvontapäivän aikana kesäkuussa Taipaleentieltä mitattiin yli 5 000 ylinopeutta eli noin 333 kuvaa vuorokaudessa.

Heinäkuun viiden valvontapäivän aikana ylinopeuksia kertyi samasta paikasta 1 260.

– Vastaavia määriä tulee vain muutamasta vilkkaasta ja alhaisen nopeuden paikasta Helsingistä ja Jyväkylästä, Salo kertoo.

Taipaleentien kamera suljettiin viimeksi heinäkuun lopussa.

Suomen teillä on noin tuhat valvontapistettä ja niissä liikutellaan 93 kameraa. Pohjois-Savossa tolppia on vajaa 300.

Paikallinen poliisi päättää, missä tolpassa kamera milloinkin on.

– Meille tulee päivittäin tuhansia ylinopeuskuvia. Emme pysty käsittelemään sellaisia määriä loma-aikoina, kun miehitys on vähissä. Siksi suljemme joitakin kameroita tilapäisesti, Salo kertoo.

Taipaleentien kameran paikka on Salon mukaan valittu esimerkillisesti. Alueella on 40 kilometrin nopeusrajoitus.

– Varkauden kamera on liikennevalvontaa parhaimmillaan. Se kuvaa kaksikaistaisella tiellä ennen kameraa olevalle suojatielle päin.

–  Monissa kuvissa näkyy, että jalankulkija on astumassa suojatielle. Joissakin kuvissa jalankulkija on jo kävellyt pitkälle suojatietä, kun auto huristelee ohi jopa 60 kilometrin tuntivauhtia.

Jos liikennevalvontakeskus havaitsee kuvassa suojatietä ylittäviä jalankulkijoita uhkaavia tapauksia, saattaa liikennerikkomus muuttua liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi, mistä on myös kovempi rangaistus.

Salo tietää, että kamera räpsyy sitä herkemmin, mitä alhaisempi nopeus sen kohdalla on. Hän arvelee, että Taipaleentieltä on tullut sen vuoksi enemmän päiväsakkoja kuin huomautuksia.