Aikuinen tarvitsee unta 6–9 tuntia yössä

Unitutkija Timo Partonen sanoo, että unen tarve aikuisella ihmisellä vaihtelee 6–9 tunnin välillä. Samanikäisten ihmisten välillä vaihtelu riittävän unimäärän suhteen voi olla suurta.

Kun tietää unen tarpeensa, voi alkaa säännöllistämään nukkumisaikatauluaan. On hyvä mennä joka ilta suunnilleen samaan aikaan nukkumaan ja herätä aamulla suunnilleen samaan aikaan. Tämä parantaa unen laatua, Partonen neuvoo.

Dosentti Tarja Stenbergin mukaan liikunnan lisäämisestä on hyötyä nukkumisen kannalta. Myös THL neuvoo, että liikunta kannattaa ajoittaa ennen nukkumaanmenoa niin, että rauhoittumiseen jää tarpeeksi aikaa. Kovin raskasta liikuntaa kannattaa välttää myöhään illalla, mutta venyttely ja rauhallinen kävely sopivat myöhäisempäänkin ajankohtaan.

Unitutkija Stenbergin mukaan ennen nukkumaan menoa on hyvä välttää näyttöjen ja kännyköiden sinistä valoa. Sinertävä valo hidastaa pimeähormonin tuotantoa aivoissa ja saattaa vaikeuttaa unensaantia.

Partosen mukaan unen laatu jää usein huonoksi silloin, jos nukkumaan mennessä päässä pyörii stressaavia ajatuksia. THL suosittelee rauhoittamaan kiireen illalla ja välttämään stressaavien asioiden tekemistä ennen nukkumaan menoa. Myös runsasrasvaista ruokaa on hyvä välttää ennen nukahtamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Valtiovarainministeri Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä

Kuiva alkukesä verottaa satoa – Lounais-Suomessa tilanne on erityisen kurja

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sinetöi sote-sopimuksen Mehiläisen kanssa

Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia –  Turulta suositus maskien käytöstä joukkoliikenteeseen

Helsingin merialueelta löytyi osia ihmisruumiista –  MTV: Kyläsaaren rannalta löydettiin kaksi irtonaista jalkaterää

Uuteenkaupunkiin saapuneella rahtilaivalla useita koronatartuntoja –  yksi toimitetaan ambulanssilla tutkimuksiin, muu miehistö ei poistu laivalta

Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi – viime vuonna Virosta tuotiin aiempaa enemmän mietoja ja vähemmän vahvoja juomia

Uutisanalyysi: Keskusta kaipaa johtajaa, joka osaa kasata joukot – "Meidän porukka on aika rikki ja olemme jakautuneet"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.