Aivokuvat paljastavat ennakkoasenteemme

Ihmisten ennakkoasenteet toisia kohtaan on otettu Suomessa aivan uudenlaiseen syyniin. Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet ennakkoasenteita yhdistämällä elokuvatutkimusta alitajuisten aivoaktivaatioiden mittaamiseen, kertoo yliopiston tiedote.

Tutkijat tarkastelivat ihmisten suhtautumista toisiin ihmisiin elokuvan ja toiminnallisen magneettikuvauksen avulla. Ihmiset suosivat luonnostaan kaltaisiaan ja ovat ennakkoluuloisia itseensä nähden erilaisia ihmisiä kohtaan.

Tutkimuksessa keskityttiin aivojen alueisiin, jotka aktivoituvat, kun havainnoimme kaltaisiamme tai meistä poikkeavia ihmisiä.

Alitajuiset reaktiot syynissä

Elokuvantekijä ja tohtoriopiskelija Mamdooh Afdile näytti tutkimukseen osallistuneille itse-editoimansa 20 minuuttisen version Priest – Papin tarina -elokuvasta. Tavoitteena oli tutkia homo- ja heteroseksuaalisten miesten asenteita seksuaalisesti samalla ja eri tavoin suuntautuneita kohtaan.

Tutkimuksessa mitattiin myös alitajuisia aivoreaktioita. Tämä tehtiin yhdistämällä elokuvaan piiloviestintää. Ennen elokuvaa testiryhmälle väläyteltiin päänäyttelijän kasvokuvaa yhdessä muiden kuvien kanssa 40 sekunnin ajan. Sama toistettiin elokuvan jälkeen.

Katsojan ei ollut mahdollista tunnistaa hänelle väläytettyjä kasvoja tai edes huomata, että kyseessä olivat ihmiskasvot. Tästä huolimatta aivokuvista näkyi, suosiko katsoja kuvan henkilöä vai oliko ennakkoluuloinen tämän suhteen.

Tiedot muuttivat asenteita

Elokuvan alkupuoliskon ajan katsojalle vihjataan papin olevan rakastunut naiseen. Puolivälissä päähenkilön käytös muuttuu ja tulee selväksi, että pappi on homoseksuaali.

Tutkimukseen osallistuneiden 14 homoseksuaalisen ja 15 heteroseksuaalisen miehen ennakkoasenne päähenkilöä kohtaan riippui heidän tiedoistaan.

Heteroseksuaaliset miehet samastuivat vahvemmin näyttelijän kasvokuvaan ennen elokuvaa. Elokuvan jälkeen samastuminen heikentyi. Samastuminen väheni elokuvan aikana silti vain vähäisesti suhteessa aivojen aktivoitumiseen ennen elokuvaa.

Homoseksuaalisten miesten aivokuvissa muutos oli suurempi. Elokuvan loppuosan aikana heidän aivoissaan aktivoituivat vahvasti suosintaa ja empatiaa edustavat alueet.

–  Tutkimus osoittaa, että ennakkoasenteet eivät muodostu pelkästään ulkoisten ominaisuuksien perusteella, Afdile toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomen nuorin meppi Alviina Alametsä, 27, aloittaa työnsä helmikuussa – "Uskon brexitiin vasta kun sen näen"

Mustikka kavahtaa lumetonta pakkassäätä, puolukka kestää paremmin – jos kukinta ja pölytys onnistuvat hyvin, ne korvaavat talven menetyksiä

Tänään tammikuu näyttää vaihteeksi talvelta: lähes koko maahan luvassa lunta ja pakkasta – meteorologi varoittaa heikkenevästä ajokelistä

Hoivaskandaalissa ryvettynyt Esperi Care kertoo, miten se aikoo muuttaa toimintaansa – yhtiön nimittämä asiantuntijaryhmä kiersi Esperin hoivakoteja ja arvioi, mikä on pielessä

Kansanedustaja Mika Niikko myöntää yrityksensä myyneen sähkötupakkaa mutta kiistää kaksoisroolin – sanoo myyntityön olleen loppunut sähkötupakkaa puolustavien eduskuntapuheenvuorojen aikaan

Kolme teini-ikäistä poikaa esitti poliisia ja ajeli "valepoliisiautolla" ympäri Kirkkonummea – takaa-ajon jälkeen juoksivat oikeita poliiseja pakoon metsään

Äidin epäillään murhanneen alle kouluikäisen lapsensa Espoon Suurpellossa – nainen on poliisin mukaan tunnustanut teon

Mahdollinen kemianteollisuuden lakko alkaisi näkyä huoltoasemilla lakon loppupuolella

Lahteen saapui viime vuonna kansainvälisestikin katsottuna poikkeuksellisen suuri ekstaasisatsi – nyt KRP kertoo, että 150  000 tabletin järjestelystä epäillään joukkoa United Brotherhoodin jäseniä

Lääketukkukauppa Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, jossa kerrotaan useista Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.