Alkoholinmyyntiin ehdotetut rajoitukset tyrmistyttävät: Aivopieru, joka johtaisi kotipolttoon ja Viron viinaralliin

"Eikö se nähty jo kieltolain kanssa, ettei kieltäminen ja holhoaminen toimi, jos alkoholin aiheuttamia ongelmia halutaan vähentää?"

Näin todetaan Savon Sanomien Facebook-sivustolla käytävässä keskustelussa, joka koskee sosiaali- ja terveysministeriön ehdottamia alkoholinmyynnin rajoituksia.

Ministeriön muistiossa esitetään, ettei alkoholia saisi myydä kaupoissa ollenkaan sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Lisäksi alkoholia ei voisi ostaa kaupoista, kioskeista, huoltamoista tai Alkoista perjantaina ja lauantaina kello 18 jälkeen.

Rajoituksia perustellaan sillä, että "alkoholijuomien hintatason sääntelyn lisäksi tutkimusten mukaan tehokkaimmin alkoholihaittoja vähennetään toimenpiteillä, joilla rajoitetaan alkoholijuomien fyysistä saatavuutta."

Perustelut eivät vakuuta:

"Eiköhän halukkaat viinansa saa, vaikka olisi minkälaisia rajoituksia. Turhaa holhousta."

"Ja minä kun luulin, että näissä aivopieruissa nähtiin jo se pohja, mutta ei näköjään vieläkään..."

Alkoholihaittojen ei uskota rajoituksilla vähenevän, päinvastoin:

"Ei tämmösillä ratkaisuilla alkoholismi häviä, vaan ihmiset alkaa ite tekemään viinaksia ja sekö on sit mahtavaa kun porukka käy vatsahuuhteluissa ja makaa sairaalassa, kun ei juomasta tullutkaan semmosta kuten piti?"

Moni uutista kommentoinut väläyttelee kotipolton lisäksi myös Viron viinarallin kasvua.

 

STM:n ehdotuksilla on myös kannattajansa.

"Todella hyvä ajatus. Kannatatetaan! Alkoholihaitat veronmaksajille ovat vuodessa yli miljardin. Jotain kannattaisi siis tehdä."

"Absolutisti on sitä mieltä, että minkäänlaisella alkoholilla ei tee yhtään mitään, ei minään vkonpäivänä... Järkevä jättää juomatta, tyhmä tuhlaa turhuuteen!"

Huumoriakin on pelissä:

"Kuulostaa oikein hyvältä, kunhan rajoitukset eivät koske minua."

Ministeriö väläyttää: Ei oluen myyntiä sunnuntaina