Ajatus EU:n puolustusrahastosta etenee – komissio esittelee mallin kesäkuussa

Ajatus EU:n puolustusrahastosta etenee. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) kertoo Uutissuomalaiselle, että komissio esittelee mallin rahastoksi keskiviikkona 7. kesäkuuta.

Mallin ideana on, että ne EU-jäsenmaat, jotka haluavat tehdä puolustushankintoja yhdessä, pääomittaisivat rahastoa ja rahasto tekisi hankinnat maiden pyynnöstä ja puolesta.

– Se helpottaisi budjettiongelmien ratkaisua, Katainen sanoo.

Katainen kertoo kuvitteellisen esimerkin: Kymmenen maata tarvitsee satelliitteja. Jos rahasto ostaisi ne yhdellä kertaa, yksikkökustannus oli alempi kuin jos jokainen ostaisi yhden eri aikoina. Maat saattaisivat myös todeta, että riittävä määrä onkin viisi.

– Kaikki säästäisivät rahaa, mutta saisivat saman kyvyn.

Kyse on vain mallista. Komissiolla ei ole puolustuspolitiikassa niin pitkälle menevää toimivaltaa, että se voisi tehdä yhteisistä hankinnoista lainsäädäntöesityksen.

– Jäsenmaat ovat pyytäneet miettimään, mitä voidaan tehdä puolustusyhteistyön syventämiseksi. Komissio esittää mallin ja voi olla jäsenmaiden työrukkanen niiden niin halutessa.

Katainen muistuttaa, että rahasto olisi tekninen väline toteuttaa hankintoja jäsenmaille ja materiaali pysyisi jäsenmaiden omistuksessa.

Tutkimusta ja prototyyppejä

EU etenee myös yhteisessä puolustukseen liittyvässä tutkimuksessa ja prototyyppien kehittämisessä. Katainen kertoo, että tutkimukseen voidaan ohjata EU-rahaa jo nykyisen lainsäädännön rajoissa.

– Jos jäsenmaat hyväksyvät budjetin, voimme edetä.

Tutkimusrahaston tarkoituksena on kannustaa EU-jäsenmaita tekemään yhteisiä tutkimushankkeita puolustus- ja turvallisuusalalla.

– Nyt jokainen yrittää taaplata omilla rahoillaan, mutta jokaisen resurssit ovat liian pienet tarpeisiin nähden. Allokoimalla EU:n budjettivaroja yhteisiin tutkimushankkeisiin saataisiin aikaiseksi parempaa vaikuttavuutta.

Kataisen mukaan puolustustutkimukseen suunnattaisiin rahaa aluksi vähän, tänä vuonna 20 miljoonaa euroa, mutta potti nousisi 90 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä. Komission arvion mukaan siitä eteenpäin tarvetta olisi 500 miljoonan euron budjetille.

Prototyyppien rahoituksesta komissiolta sen sijaan tulee lainsäädäntöesitys niin ikään 7. kesäkuuta.

– Kun tutkimus- ja kehitystyö on tehty ja rakennetaan prototyyppejä, ne ovat yrityksille kalliita vaiheita. Kun maa tai yritys yrittää yksin, vaikuttavuus ei ole niin suurta kuin jos tehtäisiin yhdessä.

– Esitämme mallia, että EU:n budjettia voidaan käyttää muutamien prototyyppien kehittämiseen.

Kataisen mukaan alkuvaiheessa puhutaan sadoista miljoonista euroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Länsi-Balkanin laajentuminen repii jäsenmaita – EU-johtajat päättivät kokouspäivän ilman tulosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.