Ajokeli erittäin huono - myrsky lähestyy Suomea

Ajokeli Pohjois-Savossa on erittäin huono lumi- ja räntäsateen takia, varoittaa Liikennevirasto. Vaikka keli on huono, on liikenteessä toistaiseksi vältytty vakavilta kolareilta.

Varoitus erittäin huonosta ajokelistä on annettu lisäksi Keski-Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle. Ajokeli on huono Kesk-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

Sähkökatkot alkoivat yleistyä illalla erityisesti Ylä-Savossa, jossa oli pahimmillaan hieman yli 2100 Savon Voiman asiakastaloutta ilman sähköä.

 

Suomea lähestyy myrsky, varoittaa Ilmatieteen laitos. Iltaan mennessä Suomeen saapuu lounaasta syvä matalapaine, ja tuuli voimistuu myrskyksi eteläisillä merialueilla.

Merituulen nopeus on 21–25 metriä sekunnissa, puuskissa jopa 30 metriä.

Pohjoisilla merialueilla aaltojen korkeus voi olla keskimäärin jopa 7 metriä. Länsi-Suomen merivartiostosta kuitenkin toppuutellaan, että syysmyrskyssä 7–8 metriset aallot eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Aallokko ei merivartioston mukaan ole myöskään vaikuttanut Pohjois-Itämeren kauppalaivaliikenteeseen vaan reitit ja nopeudet ovat aivan normaaleita.

Myös kuivalla maalla puhaltaa: Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla tuulen nopeus on puuskissa 20 metriä sekunnissa.

 

Tulossa olevaan matalapaineeseen liittyy myös voimakas sadealue. Etenkin lännessä ja pohjoisessa sataa runsaasti: lännessä vettä, pohjoisessa lunta. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa lunta voi sataa vajaassa vuorokaudessa 15–20 senttiä.

Meriveden korkeus on jo ennen matalapaineen saapumista noin 40 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla. Myrskyn yhteydessä merivesi nousee korkealle.

Tuulet ovat voimakkaimmillaan tänä iltana ja ensi yönä. Koko viikonlopusta on tulossa hyvin tuulinen ja sateinen. Itsenäisyyspäivää vietetään Ilmatieteen laitoksen mukaan mahdollisesti myrskyssä.

Yksi kuoli henkilöauton ja pakettiauton kolarissa Kuutostiellä