Ajokeli muuttuu jopa vaaralliseksi: luvassa sakeaa lumisadetta ja kovaa tuulta

Ajokeli muuttuu tänään iltapäivällä huonoksi maan eteläisissä ja läntisissä osissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan tiesää on mahdollisesti vaarallinen muun muassa Kymenlaaksossa, Uudellamaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Sadealue leviää viimeistään ensi yönä myös itään ja pohjoiseen. Ajokeli voi olla esimerkiksi Pohjois-Savossa jopa vaarallinen jo torstai-illasta lähtien.

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin muuttuvan Pohjois-Savossa torstai-illasta alkaen erittäin huonoksi lumipyryn vuoksi. Sakea lumisade voi aiheuttaa yön ja perjantaiaamun aikana suuriakin häiriöitä liikenteelle. Ilmatieteen laitos varoittaa, että onnettomuusriski on kelistä johtuen huomattava.

Etenkin perjantaiaamun työmatkaliikenteeseen kannattaa sankan lumisateen ja puuskittaisen tuulen vuoksi varata aikaa.

Lunta on odotettavissa ensi yön ja perjantaipäivän mittaan Pohjois-Savoon jopa 15 senttiä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo yöllä alkavan lumisateen olevan sakeimmillaan aamun tai aamupäivän aikana.

– Kohtalainen tuulikin on idän puolelta, joten se voi vielä kinostaa lunta, hän varoittaa.

Päivän mittaan lumisade heikkenee ja illalla ilma voi olla jo vähän kosteampaa.

– Lämpötila kohoaa perjantai-iltana paikoin jopa hieman nollan yläpuolelle. Iltaan mennessä lunta ehtii kertyä Pohjois-Savossa varsin reippaasti, Mustala selvittää.

Viikonloppuna sää lauhtuu ja lauantaina ja sunnuntaina lämpötilat ovat nollassa tai hieman plussalla. Ensi viikosta alkaen sää näyttää taas viilenevän.

– Mutta mitään kylmää ilmaa ei silloinkaan ole luvassa, Mustala toteaa.