Ajokortin hinta laskee jopa 12-20 euroa - ajokorttiluvat pois poliisilta

Poliisi ei myönnä enää ajokortteja tammikuusta alkaen. Ajokorttien myöntäminen siirtyy Liikenteen turvallisuusvirastolle Trafille.

Samalla ajokorttihakemusten jättöpaikka sekä valmiiden ajokorttien noutopaikka muuttuvat. Ajokorttien hinta laskee noin kymmenellä eurolla riippuen lupa-asiasta. Lisäksi samalla myös neuvonta ajokorttiasioissa päättyy poliisilta ja siirtyy Trafin valitsemalle yritykselle.

Lyhytaikaiset ajokortit poistuvat käytöstä ja jatkossa ajokortin saa kahden vuoden sijasta suoraan 15 vuodeksi.

Myös lääkärintodistuksen käsittely ajo-oikeusasioissa muuttuu.

Jatkossa Trafi päättää

Muutosruljanssin syynä on valtionhallinnon päätös siirtää ajokorttiasiat pois poliisilta.

Trafi on kilpailuttanut kuluttajien asiointipalvelut. Käytännössä jatkossa Ajovarma huolehtii palvelupisteistä, mutta viranomaispäätökset tekee jatkossa Trafi.

Ajolupahakemus jätetään Ajovarma-yrityksen palvelupisteen. Myös valmis ajokortti noudetaan sieltä. Samalla ajokorttiasioiden neuvonta siirtyy myös Ajovarmalle.

Esimerkiksi Kuopiossa Ajovarman toimipiste on Savilahdessa. Asiakas voi kuitenkin asioida minkä kaupungin Ajovarma-liikkeessä haluaa.

Poliisin lupakanslioiden aukioloa rajoitettu

Kun muutoksia tapahtuu kerralla paljon, se voi ruuhkauttaa palveluja hetkeksi. Poliisi neuvoo odottamaan rauhassa.

– Lupapalveluiden asiakaspalvelu todennäköisesti ruuhkautuu joillakin poliisiasemilla vuodenvaihteessa, apulaispoliisipäällikkö Jarmo Nykänen Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Itä-Suomen poliisi joutuu rajoittamaan aukioloaikoja joillakin poliisiasemilla joulukuun viimeisellä viikolla siksi, että ajokorttiasioissa jäisi mahdollisimman vähän keskeneräisiä hakemuksia siirrettäväksi Trafille.

– Poliisi pyrkii hoitamaan joulukuussa jätetyt ajo-oikeuden hakemusasiat valmiiksi joulukuun aikana. Tämän takia on tärkeää, että hakemukset ovat täydellisiä tarvittavine liitteineen eli mukana ovat oikeat valokuvat ja lääkärintodistukset.

Nykäsen mukaan poliisi haluaa korostaa sitä, ettei ensi talvena ja keväällä vanhenevien ajokorttien uusimisella ole kiirettä eikä niiden takia tarvitse kiirehtiä asioimaan poliisiasemalla. Vuodenvaihteen jälkeen ne asiat voi hoitaa Ajovarman pisteessä.

– Vuoden lopussa kannattaa hoitaa vain ne lupa-asiat, joissa lupa vanhenee vuodenvaihteessa.

Lyhytaikainen ajokortti poistuu

Ajokorttiluvan lisäksi Trafi myöntää jatkossa taksinkuljettajan ajoluvat, moottoripyörän harjoitusluvan, opetusluvan, liikenneopettajaluvan ja vammaisen pysäköintiluvan.

Poliisi vastaa edelleen esimerkiksi ajokieltoasioista eli liikennerikkeiden perusteella määrättävistä seuraamuksista, valvotusta ajo-oikeudesta ja terveysperusteisesta alkolukosta.

Vuoden 2016 alusta alkaen kaikki ajokortit myönnetään suoraan pitkäaikaisena. Aiempi ajotutkinnon jälkeen kaksi vuotta voimassa ollut lyhytaikainen ajokortti jää pois käytöstä.

Jatkossa ajokortillisen on huolehdittava, että hän suorittaa harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetukset kahden vuoden kuluessa ajokortin suorittamisesta ja toimittaa niistä todistukset itse Ajovarmaan.

 

 

 

Iso muutos: Vähentää poliisin henkilöstöä

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi vastaa 1.1. alkaen tieliikenteen henkilöluvista. Sillä ei ole omaa toimipaikkaverkostoa, joten asiointipaikoiksi on ostettu Ajovarma Oy:n palvelupisteet.

Ajokortin hakeminen maksoi poliisilla 58–60 euroa. Trafin hinta on 40 euroa. Ajokortin uusiminen maksoi 42 euroa. Jatkossa se maksaa 30 euroa.

Myöhemmin Trafi ottaa käyttöön sähköisen lomakkeen, jonka kautta ajokortin kaksoiskappaleen tilaaminen maksaa vain 20 euroa.

Poliisista vähennetään muutoksen takia henkilöstöä. Itä-Suomen poliisissa laskennallinen vähennys on noin kymmenen henkilöä.

Aiemmin ajokortit kuuluivat poliisille, koska poliisi tarkisti rekistereistään päihdeongelmasta kertovien putkayöpymisten tai huumerikosten määrän. Ne johtivat lisäselvityksen pyytämiseen ajokortin hakijalta.

Valtionhallinto halusi siirtää ajokortit Trafille eli keskushallintoon ja osin ulkoistettavaksi säästöjen vuoksi.

Suomessa ajokortti on kelvannut monessa paikassa henkilöllisyystodistukseksi. Jatkossa se voi muuttua ja passin vaatiminen henkilöllisyystodistuksena yleistyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.