Akava ehdottaa työttömyysturvan leikkuria, mutta työtön saisi leikatut rahat työllistyessään

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ehdottaa, että työttömyysturvaa uudistettaessa valmisteltaisiin niin kutsutun palauttavan työttömyysturvan käyttöä. Työmarkkinajärjestön mallissa työttömyysturvaa leikattaisiin työttömyyden pitkittyessä, mutta leikattu osa palautettaisiin työttömälle tämän työllistyessä.

–  Akavan ehdotuksen ydinajatus on, että työttömyyden pitkittyessä osa työttömyysetuudesta siirretään sivuun, sanoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu tiedotteessa.

–  Etuuden maksaminen takaisin toimii kannustimena työllistyä, hän jatkaa.

Akavan esittämässä esimerkissä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa leikattaisiin kolme prosenttia, jos työttömyys jatkuu kolmen kuukauden jälkeen. Kuuden kuukauden jälkeen leikattaisiin kuusi prosenttia. Esimerkiksi 1  500 euron tasoisella ansiosidonnaisella leikkauksista kertyisi vuoden aikana vajaat 700 euroa, jotka työtön saisi työllistyessään.

Työmarkkinajärjestö huomauttaa, että muun muassa leikkurin portaiden määrää ja niiden suuruutta pitää tarkastella jatkovalmistelussa. Akavan ehdottama malli ei muuttaisi työttömyysturvan kestoa tai rahoituksen kokonaismäärää.

Keino parantaa työnhaun kannattavuutta

Akavan mukaan palauttava työttömyysturvamalli on uusi juonne keskusteluun työttömyysturvan uudistamisesta. Mallin ajatuksena on parantaa työn hakemisen ja vastaanottamisen kannattavuutta.

Hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta ja vähintään 60  000:ta uutta työllistä vuoden 2023 loppuun mennessä. Ensimmäisinä työllisyystoiminaan hallitus aikoo käynnistää esimerkiksi alueelliset kuntakokeilut, joilla pyritään parantamaan pitkäaikaistyöttömien ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä töihin. Lisäksi muun muassa palkkatukea uudistetaan ja laajennetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.