Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä

Keskustelu Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin luottamuksesta sai tänään jatko-osan liittokokouksessa. Akavan hallitus velvoitettiin käymään vielä läpi aiempaa päätöstään siitä, ettei Fjäderin luottamusta tuotu liittokokouksen äänestettäväksi.

Liittokokouksessa hyväksytyn ponnen mukaan päätös oli lainvastainen, koska puheenjohtaja osallistui asian käsittelyyn ja äänesti siitä, otetaanko luottamus liittokokouksen asialistalle. Ponnen teki Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen Arto Aniluoto, ja sitä kannatti Akavan erityisalojen puheenjohtaja Maarit Helén. Ponsi hyväksyttiin lopulta yksimielisesti.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on ja meidän liittomme näkemys myös, että luottamuksesta olisi pitänyt äänestää liittokokouksessa, koska silloin se olisi tämmöinen pulinat pois (–juttu). Silloin olisi selvää, että se taho, joka nimittää, myös sen luottamuksen mittaa, Aniluoto perusteli STT:lle.

Hän katsoo, että nyt Akavan hallituksen on ainakin pakko käsitellä asiaa, kun se tulee yksimielisenä ja velvoittavana liittokokouksesta.

 

Moitteita yli puoluerajojen

 

Useat akavalaiset liitot ärsyyntyivät viime kuussa Fjäderin Ylellä esittämästä kommentista, jonka mukaan kouluttamattomille maahanmuuttajille voisi maksaa pienempää palkkaa, jotta he pääsisivät töihin. Jäsenliitot ottivat kipakasti kantaa kahden kerroksen työmarkkinoita vastaan. Tuolloin Talentia ja Akavan erityisalat ilmaisivat, ettei Fjäder enää nauti niiden luottamusta.

– Olen kokenut ja meidän liittomme on kokenut, että näitä erilaisia ulostuloja, jotka ovat suututtaneet meidän jäsenistöämme, ei ole ollut yksi, kaksi tai viisi vaan niitä on ollut vajaa kymmenkunta viimeisten vuosien aikana. Jossain vaiheessa saatiin tästä tarpeeksi, Aniluoto sanoo.

Häntä ärsyttävät puheet siitä, että kyseessä olisi demareiden poliittinen operaatio kokoomustaustaista Fjäderiä vastaan. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen puheenjohtaja on SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

– Olen itse ollut kokoomuksen jäsen 21 vuotta ja meidän hallituksessamme on laaja kirjo puoluekannatuksia, mutta asiasta oltiin lähes yksimielisiä, Aniluoto sanoo.

 

Fjäderille kipakkaa kritiikkiä - "Joku tolkku sentään"

 

Osassa liittokokouksen puheenvuoroista nousi kipakkaa kritiikkiä Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin toiminnasta. Fjäder puolusti liittokokouksessa tiukasti linjaansa puheenjohtajana ja kiisti yksityiset linjanvedot.

– Joku tolkku sentään, kun syytetään, Fjäder napautti syytöksiin puhumisesta yksityishenkilönä.

Akavan hallitus kuitenkin päätti lokakuun lopussa äänin 15–5, ettei puheenjohtajan luottamusta viedä liittokokouksen käsittelyyn.

Itse luottamusäänestys ei näillä näkymin palaa asialistalle, sillä se vaatisi käytännössä ylimääräisen liittokokouksen.

Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki katsoo, että nyt pitää päästä eteenpäin ja tässä auttaa se, että hallitus käy keskustelua herättäneen asian vielä selkeästi läpi.

– Kyllä luulen, että tämä on ollut varmasti kivulias prosessi puheenjohtaja Fjäderillekin. Hänen asemansa edellyttää, että tämmöisestä asiasta pitää käydä keskustelua, mutta luotan, että moniarvoinen Akava vahvistuu tässä, Luomanmäki sanoo.