Aktiivimallin jatko-osa taipuu kritiikin edessä – karenssijärjestelmään tulee muutoksia

Hallituksen omaehtoisen työnhaun malli eli niin sanottu aktiivimalli kakkonen on edelleen valmistelussa ja tulee eduskuntaan aikaisintaan syksyllä. STT:n tietojen mukaan malli on muuttunut alkuperäisestä niin paljon, että se menee uudelle lausuntokierrokselle kesän aikana.

Mallin ensimmäinen versio sai edellisellä lausuntokierroksella runsaasti kritiikkiä ja hallitus päättikin huhtikuun kehysriihessä pistää esityksen jatkoselvitykseen. Malli olisi velvoittanut työttömät hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa välttääkseen 60 päivän karenssin. Työtön olisi ilmoittanut aktiivisuudestaan työvoimaviranomaisen verkkopalvelussa vähintään kerran viikossa. Työnhaun aktiivisuutta olisi arvioitu 12 viikon tarkastelujaksoissa.

Lausunnoissa mallia pidettiin muun muassa liian tulkinnanvaraisena ja epäselvänä. Sen arveltiin myös kuormittavan merkittävästi virkailijoita ja työnantajia, jos työhakemuksia olisi tehty ainoastaan säädöksen täyttymisen ja sanktioiden välttämisen takia.

STT:n tietojen mukaan esimerkiksi karenssijärjestelmään on uudessa mallissa tehty muutoksia. Ehtoja on selkeästi muokattu lausuntokierroksen kritiikin perusteella.

 

Kehysriihen päätökset lausunnoille

 

Aiemmin keväällä työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi, että omaehtoisen työnhaun malli tuodaan eduskuntaan ennen kesää. Malli lähti lausuntokierrokselle jo viime vuoden keväällä. Eduskuntaa on kevään aikana ruuhkauttanut sote- ja maakuntauudistuksen käsittely.

Työ- ja elinkeinoministeriön on tarkoitus saada kesäkuussa lausunnoille myös kovaa arvostelua herättäneet alle 30-vuotiaiden työttömien työsopimusten määräaikaisperusteiden muuttaminen ja pieniä yrityksiä koskeva yksilöllisen irtisanomisen kriteereiden keventäminen. Niidenkin on määrä tulla syksyllä eduskunnan käsittelyyn. Hallitus päätti näistä keinoista kevään kehysriihessä, vaikka Lindström on suhtautunut muutoksiin vastahakoisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti kilpaveneen ja huviveneen törmäyksessä Hangon edustalla – pelastustöihin hälytettiin kaksi helikopteria, Poker Run -veneilytapahtuma keskeytettiin

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.