Aliarvostettua superruokaa: Miten pihlajanmarjoja kannattaisi säilöä ja käyttää?

Pihlajanmarja on yksi aliarvostetuimmista luonnonmarjoista. Pihlajanmarjojen hapan maku on usein syy siihen, että marjat jäävät puuhun lintujen syötäviksi. Pihlajanmarjoja ei kannattaisi kuitenkaan halveksua. Ne ovat monikäyttöisiä ja varsinaisia luonnon terveyspommeja.

Pihlajanmarjat kypsyvät elo–syyskuussa. Marjoja kypsyy yhtä pihlajaa kohti muutamia kymmeniä kiloja. Oikein hyvänä satovuonna marjoja voi olla parhaimmissa puissa olla jopa parisataa kiloa.

Marjojen happamuus johtuu parkkiaineista ja sorbiinihaposta. Happamuus kuitenkin vaihtelee, sillä vierekkäisten puiden marjat voivat maistua aivan erilaisilta.

Pihlajanmarjat ovat ravintoarvoiltaan marjojen aatelia. Marjat ovat runsaskuituisia ja ne sisältävät paljon C-vitamiinia. Pihlajanmarjoissa on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa ja saman verran kuin lakoissa. Pihlajanmarjoissa on myös E-vitamiinia, beetakaroteenia, kaliumia sekä flavonoideja. Todellinen kotimainen ja puhdas superruoka!

Pihlajanmarjoja kannattaa alkaa poimia ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, sillä pakkanen pehmentää marjojen kirpeyttä. Jos haluaa varmistaa, etteivät linnut ehdi korjaamaan satoa ennen säiden viilentymistä, voi marjat kerätä heti niiden kypsyttyä ja laittaa ne pakkaseen muutamaksi tunniksi. Sulatuksen jälkeen marjat kannattaa ryöpätä kiehuvassa vedessä.

Marjoja voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, valmistamalla mehuksi tai keittämällä hilloksi. Pihlajanmarjoja käytetään erityisesti hilloihin, hyytelöihin ja jälkiruokiin. Marjan makua voi pehmentää yhdistämällä sen makeisiin marjoihin tai hedelmiin. Pihlajanmarjojen kaveriksi sopivat esimerkiksi omenat tai kesäkurpitsat.

Pihlajanmarjahyytelöä tarjotaan perinteisesti esimerkiksi hirven tai lampaan lisukkeena. Marjoja kannattaa kokeilla rohkeasti myös leivonnassa ja jälkiruoassa. Pihlajanmarjat sopivat esimerkiksi omenapiirakkaan. Marjoista voi valmistaa myös vaikkapa marjalikööriä.

Kuivattuja pihlajanmarjoja voi lisäillä terveyspommeiksi vaikkapa puuroon, smoothieen tai jogurttiin.

Pihlajanmarjoja kerätään myyntiin vain vähän, eikä se ole kaupallisesti kovinkaan merkittävä marja. Maaseutuviraston tilastojen mukaan vuonna 2015 pihlajanmarjoja kerättiin myyntiin koko Suomessa vain 762 kiloa, kun esimerkiksi puolukan kauppaantulomäärä oli samana vuonna yli 9,6 miljoonaa kiloa.

Pihlajasta on muokattu jalostuksella makeapihlaja, jonka marjat ovat makeampia, suurempia ja tummempia. Makeapihlajan viljely on kuitenkin vielä vähäistä Suomessa.

Lähteet:

Suomen Luonto

Arktiset Aromit

Ruokatieto

Kotiliesi

Maaseutuvirasto

 

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Akava ehdottaa työttömyysturvan leikkuria, mutta työtön saisi leikatut rahat työllistyessään

Psykologiliiton työryhmä toivoo hidasautolain perumista – vetoaa nuorten kuljettajien onnettomuusriskiiin

Ihmisten työkykyä on tuettava, jotta työllisyysaste nousisi, vaatii Työterveyslaitos

THL: Äidin lievätkin masennusoireet vaikuttavat lapsen tunne-elämään

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.