Alkoholin myyntiaikoja mietitään – nykyrajan puolustaja älähti

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry haluaa, että alkoholin vähittäismyynnin nykyisestä myyntiaikarajasta pidetään kiinni, vaikka kauppojen aukioloajat vapautettiin vuodenvaihteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan alkoholilain kokonaisuudistusta, ja siinä yhteydessä mietitään myös alkoholin myyntiaikoja. Nykyisen lain mukaan alkoholijuomia saa myydä kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

EHYT katsoo, että  jos alkoholin myyntiaikarajoja pidennetään, kokonaiskulutus ja haitat kasvavat ja kaupan henkilökunnalle aiheutuu turvallisuusongelmia.

– Nyt julkisuudessa ollut esitys vähittäistavarakaupassa myytävien alkoholituotteiden myyntiajan pidentämisestä ei ole kestävällä pohjalla olevaa alkoholipolitiikkaa. Alkoholiin liittyvää päätöksentekoa on tehtävä ennen kaikkea kansanterveysperustaisesti, sanoo EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula tiedotteessa.

EHYT haluaa, että lisäksi otetaan huomioon työn ja työllisyyden näkökulmat.

– Suomen tämänhetkisessä taloudellisessa tilanteessa tulee tehdä päätöksiä, jotka lisäävät työn tuottavuutta ja työurien pituutta.

EHYT ry:n mukaan alkoholihaitat aiheuttavat Suomelle viiden–kuuden miljardin euron välilliset ja välittömät kustannukset. Nämä näkyvät muun muassa julkisten palveluiden menoerinä, työurien lyhentymisenä ja tuotannonmenetyksinä. Valtaosa haitoista aiheutuu tavallisille kuluttajille ja muille kuin käyttäjille itselleen, kuten läheisille, työnantajille ja työyhteisöille.

Alkoholin vähittäismyynnin vapauttamista aikarajasta on kannattanut muun muassa Päivittäistavarakauppa ry. Myös eduskuntaryhmien puheenjohtajien keskuudessa on kannatusta aikarajan vapauttamista tai vähintään lieventämistä kohtaan, kertoi Keskisuomalainen 23. tammikuuta.

Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle esitys uudesta alkoholilaista kevään kuluessa. Säännökset voisivat tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän uran naiskiekon parissa tehnyt Tuula Puputti yllättyi kutsusta Linnan juhliin – kutsun sai myös MM-kultaa voittaneen cheerleader-joukkueen kapteeni

Helsingin poliisi on ottanut kiinni ainakin viisi, yksi kiinniotetuista sateenkaarilipussa

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

"Kaksi kertaa luin kirjeen ja mietin, onko tämä totta" – huoltajalegenda Gunnar Yliharju haluaa edustaa Linnan juhlissa koko ammattikuntaansa

Reserviläisliitto paheksuu Venäjän valheellisia tulkintoja talvisodan syttymisestä

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.